Stinsen fördes bort i skydd av mörkret

För den som hade vägarna förbi Linköpings station under onsdagsmorgonen uppstod kanske en känsla av saknad.

Nu är stinsen tillfälligt borta från stationen. Snickaren Pål Rydberg hoppas att stinsen är på plats igen innan nyårsafton.

Nu är stinsen tillfälligt borta från stationen. Snickaren Pål Rydberg hoppas att stinsen är på plats igen innan nyårsafton.

Foto: Pelle Johansson, Pål Rydberg

Linköping2019-11-13 18:00

Under onsdagsmorgonen pågick arbetet med att montera ned och frakta bort Linköpingsstinsen som vakat över stationen i över 30 års tid. På förmiddagen träffade vi mannen som fått ansvaret att renovera statyn.

Pål Rydberg är snickare till grunden men ser sig som lite av en allt i allo-fixare. Att han fick uppdraget att rusta upp den gamle stinsen kom lite av en slump:

– Jag fick tips av en kompis att kommunen sökte någon som kunde göra iordning statyn. Jag skickade in ett anbud på jobbet och vann upphandlingen, säger Pål. 

Pål berättar för oss att statyn var i slitet skick och att det egentligen aldrig var tänkt att den skulle stå på plats så länge som den gjort.

– Från början var det väl tänkt att stinsen skulle stå där den stod i två år. Man hade flera liknande träprojekt igång på den tiden. 

Vidare säger Pål att statyn under åren har renoverats på plats två gånger tidigare. Då utfördes renoveringarna av Niklas Nåbo, son till den som ursprungligen var med och ledde arbetet när Linköpingsstinsen byggdes; Ove Nåbo.

Själva förflyttningen av stinsen ska ha genomförts utan komplikationer. Under nedmonteringen kom flera personer förbi. Då var det en särskild historia som berörde Pål:

– Bland annat var det en ung kvinna från Somalia som kom fram och berättade för mig att Linköpingsstinsen var något av det första hon sett när hon kom till Sverige. Den betyder mycket för henne. Statyn är väldigt folkkär bland Linköpingsborna. 

Pål hoppas att statyn kommer stå på plats vid stationen innan nyårsafton. 

Pål Rydberg är mannen som fått i uppdrag att renovera Linköpingsstinsen.
Pål Rydberg är mannen som fått i uppdrag att renovera Linköpingsstinsen.
Karta: Linköpings resecentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!