Senaste gången det hölls flyguppvisningar på Malmen var i juni 2012, då cirka 60 000 besökare lockades till flygfältet, trots för årstiden uselt väder. Tanken var att en flyguppvisning skulle ha genomförts i juni 2014, men den fick med kort varsel ställas in, bland annat på grund av den osäkra situation som då uppstått i Ukraina.

I år har Försvarsmakten anledning att fira desto mer. Flygvapnet firar 90 år och Försvarsmakten planerar att tillsammans med Försvarets materielverk, Saab och Linköpings kommun arrangera Luftförsvarsdagar mellan den 25 augusti och den 28 augusti. Arrangemanget, som tidigare kallades för Aerospace Forum, riktar sig främst till professionella aktörer inom det militära och civila flyget.

Lördagen den 27 augusti och söndagen den 28 augusti riktar sig dock till allmänheten och under bägge dagarna planeras flyguppvisningar. Försvarsmakten har nu vänt sig till Linköpings kommun och begärt att få stöd ”med erforderliga resurser”. Den aktuella helgen kommer att vara Försvarsmaktens huvudflygdagar.

Den som eventuellt hade hoppats att Saab skulle bjuda på en flyguppvisning med den nya versionen av Gripen, den så kallade E-versionen, blir dock besviken. Corren pratade på onsdagen med Saabs presschef Sebastian Carlsson.

– Premiärflygningen kommer att ligga lite senare. Vi har inte slagit fast något datum, men vi har sagt att den första flygningen med Gripen E kommer att ske i slutet av detta år, säger Sebastian Carlsson och fortsätter:

– Men det kanske blir mer än en flyguppvisning i år.