Avbrottet startade vid 08.40-tiden.  Sammanlagt var det omkring 14 000 av Tekniska verkens kunder i centrala Linköping som från och till var strömlösa. Universitetssjukhuset drabbades hårt.

– Det är stora problem med elförsörjningen på US och även sjukhusets IT-system är drabbat. Vår regionala sjukvårdsledning och även vår lokala sjukvårdsledning har trätt i funktion , säger Bodil Knuthammar, pressekreterare vid landstinget i Östergötland.
Enligt uppgifter till Corren var delar av sjukhuset mörklagt och flera personer satt ett tag fast i sjukhusets hissar.
– Det här bekräftas som en allvarlig händelse. Reservkraften är i gång. Vi har elutrustning som är prioriterad och som i första hand försörjs med el. Det kan handla om teknisk, medicinsk utrustning. Reservkraften går men lampor fungerar inte, säger Bodil Knuthammar och fortsätter:
– Jag vet inte om det är totalt mörker. Men elförsörjningen är instabil. Felsökning pågår.
Vad innebär det att regionala sjukvårdsledning har trätt i funktion?
– När det inträffar störningar som vi uppfattar som allvarlig händelse organiserar vi om. Det är en form av krisledningsfunktion. Det finns en stab som leder sjukvården och kan fatta de beslut som krävs i den här situationen.
Det finns inga uppgifter om att patienter ska ha kommit till skada.
Landstingets hemsida låg tidvis nere som en följd av störningarna.

Vid 10.55 fick drabbade kunder åter ström efter att Tekniska verkens personal kunnat göra omkopplingar.
Exakt vad som orsakat avbrottet var inte klarlagt på förmiddagen.
- Det är någon forma av kabelfel men de har inte kunna lokalisera det ännu, säger Marie Lorentzon, informationschef på Tekniska verken.