Under onsdagen föll stora mängder regn över Linköping. Runt 40 larm om översvämningar och blixtnedslag bara första timman. Traditionsenligt vattenfylldes viadukterna under Tullbron och Råbergaleden. På Länsförsäkringars skadeavdelning har telefonerna gått varma.

– Vi har bemannat upp extra, och sen har vi en dygnet runt jour och har kunnat ta hand om ett femtiotal kunder under kvällen och småtimmarna. Jag vågar inte säga något exakt antal, men det kommer säkert bli ett hundratal skadeanmälningar, säger Sophia Nygren, affärsområdeschef skador på Länsförsäkringar Östgöta.

Många av skadorna försäkringsbolagen får ta tag i gäller läckande tak och översvämmade källare. Här gäller det att tänka till lite när det är dags att städa upp.

– Det man kan göra själv är framför allt att plocka undan och torka upp så fort som möjligt, göra förteckningar över det som blivit skadat, gärna fota och sedan inte slänga saker innan vi haft en möjlighet att göra en bedömning, förklarar Sophia Nygren.

Förutom skador på hus drabbas även bilägare av skador.

– De skador som blir och som vi tar ställning till handlar om lack- och plåtskador. Många bilar idag är så plastiga att de inte klarar de här vattenmängderna när du ska forcera dem.

För den som behöver sanera sitt hus själv så gäller det att ha varit ute i tid menar Örjan Samuelsson på uthyrningsföretaget Cramo i Linköping.

– Det som har gått åt är våtsugar, de tog slut redan klockan åtta i morse. Sedan har det gått åt en del avfuktare också.

Läs mer: Svaret: Därför kom extremregnet

Läs mer: Linköping dränktes i vatten efter skyfall

Läs mer: Hektiska timmar för räddningstjänsten

Läs mer: Motell har blivit vattenskadat