Bygget i Vallastaden ska innehålla 183 studentbostäder och ligger vid det nya torget bakom Campushallen, där universitetet möter Vallastaden. Här får Stångåstaden också 31 vanliga lägenheter och St Kors företagslokaler på drygt 2 000 kvadratmeter. Sammanlagt är det sju hus som ska byggas i torgkvarteret med inflyttning våren 2017.

Stångåstadens dotterbolag Studentbostäder bygger fram till år 2017 cirka 500 studentbostäder i Linköping, om man räknar med de modulhus i Ryd som just invigts.

– 220 lägenheter i Irrblosset i Valla blir klara 2016 och så ska vi bygga 40–50 lägenheter i Lambohov också, säger Simon Helmér, vd för Studentbostäder.

Artikelbild

| Mat och mingel i väntan på första spadtaget.

Simon Helmér berättar att bristen på studentbostäder i Linköping var som värst 2012. Sedan har det lättat lite.

– Med de 500 nya bostäderna räknar vi med att ha fyllt behovet. Men vi kommer förstås att göra fortlöpande utvärderingar.

Nästan alla studentbostäder som byggs nuförtiden är små enrumslägenheter. Studentkorridorer har fallit ur modet. Men en del av bygget i Vallastaden blir en sorts modern variant av korridorboendet.

– I stället för ganska stora rum och en smal korridor blir det lite mindre rum och ett avlångt, gemensamt vardagsrum i mitten. Vi bygger två 15-rummare. Det känns nytt och spännande, berättar Helmér.

Artikelbild

| Linköpings Studentsångare underhöll.

15-rummarna bygger på Andrea Brandéns och Karl Tyrväinens vinnande bidrag i en tävling som hållits bland landets arkitekthögskolor.

Stångåstadens del av kvarteret vetter mot Smedstadsbäcken och fylls med tvåor och treor. Sankt Kors satsar på kontorslokaler för kunskapsintensiva företag.

Artikelbild

| Bygget av studentbostäderna har tjuvstartat lite. I källaren blir det förråd och cykelparkering.

– Jag tänker mig dels företag som knoppas av från universitetet, dels satelliter till större företag som vill dra nytta av närheten till universitetet, säger Johan Kristiansson, vd för Sankt Kors.

Det lokala byggföretaget Åhlin & Ekeroth uppför hela kvarteret och husen har ritats av arkitektfirmorna Varg och DinellJohansson.

ake.alvin@corren.se