Basen i Stylaeros innovation är en sensorplattform som möjliggör att vi kan styra datorer med valfritt verktyg och även från luften. Det behövs ingen mus eller joystick utan med hjälp av magnetisk positionering skulle till exempel en patolog kunna styra datorn med sin skalpell.

– Vi vill utveckla nästa nivå interaktioner mellan människa och dator, vi ska ta bort alla barriärer. Det tredimensionella tar bort datormusens begränsningar och öppnar upp för många branscher. Man kan måla i 3D, man målar i luften och använder en vanlig pensel, säger Oscar Spaak.

Han är datatekniker och en av de fyra grundarna som i början av året startade Stylaero. De fick också ta emot investeringspengar från LiU Invest och har för tillfället ett kontor i Mjärdevi men även ett i Ebbepark.

Artikelbild

| Nu vill dottern Eira ta över dataspel och köra med sin egen bil.

Hela sällskapet åker till Almedalsveckan med stor entusiasm. Stylaero har också valts ut som ett av 24 bolag som på plats ska pitcha inför publik i Almedalen och försöka sälja in sin affärsidé.

– Vi tror att vi har goda chanser att vinna. Vår plattform, som vi redan säljer till olika företag, har en välfungerande teknik och är uppbyggd på världens bästa forskning. Vi tror att vi kan nå konsumenter på marknaden i slutet av året, säger Oscar Spaak.

Stylaero samarbetar med flera företag kring medicinteknik. I nuläget finns det inget aktivt samarbete med Linköpingsföretaget Sectra, men bolagets teknik går hand i hand med Sectras mjukvara för digital patologi, enligt Oscar Spaak. Och därför ser han nya samarbetsmöjligheter. Han anser att det finns stora marknader inom just de nischade områdena.

Men det är inte bara på hög precision som bolaget vill satsa.

Artikelbild

| Oscar Spaak, en av de fyra grundarna, tror på vinst när Stylaero gör upp med de andra företagen.

– Vi vill skapa glädje. Vi vill att vuxna och barn ska kunna spela tillsammans, att de möts på samma nivå och det är roligt för båda. Med våra plattformar kan barn delta i till exempel dataspelet Rocket League med sin leksaksbil medan jag kör vanligt. Det är roligare för barn än att trycka på knappar, säger han.

De 50 utvalda bolagen gör upp om titlarna "Årets startupbolag" och "Årets tillväxtbolag". Vinnarna i respektive kategori fåt 200 000 kronor och en plats i delegationen som ska resa till Silicon Valley. Tävlingen arrangeras av Serendipity Challenge och organisationen Industrin tar matchen.