I centrala Linköping är det sedan många år gott om sushirestauranger – och de blir alltfler. I lokalerna som Rendez-Vous lämnat vid Stora torget öppnas snart en japansk restaurang under namnet Little Tokyo.

I Berga och Tornby finns det också sushiställen, men annars är det pizzeriorna som dominerat stadsdelarna utanför centrum i flera decennier.

Kanske håller det där på att ändras nu. I februari öppnades Sakura Sushi Bar i Lambohov. I maj började ShinNori servera lunch från sin matbil i Mjärdevi. Och för några veckor sedan öppnades Ohayo Sushi TakeAway på Nya Tanneforsvägen.

Artikelbild

| Tannefors. Victor Yeh och kocken Loc Hyunh jobbar på Ohayo Sushi.

– Jag har jobbat på Kikkosan och Berga Sushi, men nu ville jag ha ett eget ställe. Det här är det enda sushistället i Tannefors, så jag tror att det kommer att gå bra, säger innehavaren Victor Yeh.

På samma sätt som de svenska pizzeriorna sällan drivs av någon från pizzans hemland Italien, är det inte så ofta japaner bakom disken på sushibarerna.

– Jag är från Indien. Fast från början är jag kines, säger Victor Yeh.

I en lokal vid Vallaplan hittar vi Mei Chan. På torsdag öppnar hon Valla Sushi tillsammans med kocken Ping Li.

Artikelbild

| Valla. Ping Li och Mei Chan öppnar nästa vecka Valla Sushi vid Vallaplan i Linköping.

– Jag jobbade på min systers sushirestaurang i Kina innan jag träffade min sambo Mikael Lemon och flyttade till Sverige för två år sedan, berättar Mei Chan.

Nu bor hon i Valla och tror att det är en bra plats för en sushikrog.

Artikelbild

| Loc Hyunh öppnade för ett par veckor sedan sushibar i Tannefors.

– Det finns ingen annan sushibar i närheten och det bor mycket folk här. Svenskar gillar sushi, kanske för att det är hälsosam mat utan olja och tillsatser, säger hon.