I förra veckan berättade Corren om kritiken som levereras av det granskande samhällsmagasinet Kaliber.Tiggarna tjänar för lite på korgprojektet och återvänder därför till de svenska gatorna.

I dag, måndag, sänds nästa avsnitt av Kaliber där kritiken fördjupas.

Kaliber berättar att Hjärta till Hjärta slog nytt insamlingsrekord förra året, då svenska folket skänkte 6 miljoner kronor. Mest ökade "Team roma" där korgprojektet ingår.

När Hjärta till hjärta presenterar projektet för de svenska givarna beskriver de att korgarna tillverkas av ett socialt företag som har startats tillsammans med den rumänska stiftelsen FDES. I en reklamfolder berättas att de anställda får del av sociala förmåner som sjukförsäkring och pensionsrättigheter genom sin inkomst.

Men Kalibers granskning visar att det inte finns något socialt företag. Korgmakarna jobbar i stället med en sorts tjänteavtal inom stiftelsen FDES. Biståndsansvarige Rickard Klerfors beklagar den felaktiga beskrivningen i programmet, men säger att det i sak inte förändrar något.

De korgmakare i Rumänien som Kaliber har intervjuat har inga anställningskontrakt och inga sjukförsäkringar, enligt programmet, som ber Klerfors att få se någon form av papper. Det utlovas först, berättar Kaliber, men så småningom står det klart att inga papper visas upp.

– Samma dag som det första programmet sändes fick arbetarna i Rumänien sina anställningskontrakt, förklarar Kalibers reporter Magnus Arvidson, men de kontrakt vi sett och har tillgång till inte är giltiga enligt kontroll med myndighet

Rickard Klerfors säger till Corren att kritiken mot Hjärta till hjärta verkligen är mycket allvarlig.

– Programmet innehåller katastrofalt mycket felaktigheter och vi ska göra en anmälan till Granskningsnämnden.

Han lovar att återkomma med ytterligare kommentarer till Corren inom kort.