Vid sammanlagt 32 tillfällen har 54-åringen vänt sig till olika försäkringsbolag i landet och berättat om borttappade mobiltelefoner och surfplattor. Vid en rad tillfällen har försäkringsbolagen även betalat ut skadeersättning.

Ett av försäkringsbolagen – Ica Försäkring –  började dock ana oråd och valde att närmare granska mannens krav. 54-åringen påstod till exempel att han i september 2017 tappade sin surfplatta i Vättern i samband med en fisketur. När Ica Försäkring tittade närmare på fallet visade det sig dock att 54-åringen i själva verket hade återlämnat surfplattan till butiken där han köpt den – och fått pengarna åter.

54-åringen anmälde även till samma försäkringsbolag att han hade råkat tappa sin mobiltelefon i Östersjön i december 2017. Han påstod att han hade fiskat i skärgården och då råkat glida ner för en klippa i vattnet. Mobiltelefonen skulle ha hamnat i vattnet. Men även i detta fall kunde Ica Försäkring konstatera att mannen hade återlämnat mobiltelefonen till butiken.

Artikelbild

| 54-åring påstod att han tappade sin surfplatta i Vättern. I själva verket hade han lämnat tillbaka den till butiken.

Innan bedrägerierna upptäcktes hade försäkringsbolaget betalat ut närmare 6 000 kronor i försäkringsersättning. Droppen blev när 54-åringen i december 2017 åter vände sig till försäkringsbolaget och krävde 7 500 kronor i ersättning för en mobiltelefon som han skulle ha tappat bort.

Mannen har nu åtalats för två fall av bedrägeri och ett fall av försök till samma brott. I förhör har han erkänt brotten och skyllt sitt beteende på dålig ekonomi.