Det är klart att det var sentimentalt. Mia Gustafsson har ju, via makens och hennes åkeri Gunnars Transporter, älskat sitt jobb med barnen, som hon hunnit lära känna under årens lopp.

– För 42 år sedan körde jag min första kull till skolan och de senaste åren har jag kört deras barn, konstaterar Mia som tackades av Björköskolans personal med blommor och applåder.

De senaste 21 åren är det just Björköbarnen hon kört. Flera av dem kom spontant fram för att ge Mia en kram och tacka för alla skolskjutsar, bland annat Elly Svensson i åttan som åkt med Mia sedan lekistiden.

Artikelbild

| Nu har Taxi-Mia kört sin sista laddning skolbarn till och från Björkö friskola i Ljungsbro.

Mycket har hänt under fyra decennier.

Förr trycktes fem barn in i ett vanligt baksäte, utan säkerhetsbälten. På vintern, med tjocka jackor och overaller, var det rejält trångt. Nu är det bälten och kuddar för de yngre att sitta på som gäller.

Vinterväglaget på slätten kan vara besvärligt med dålig sikt och igenyrda vägar. En gång körde hon fast och fick ringa en traktor om hjälp, men den gången fanns inga barn i taxibilen.

Inte ett enda missöde kan Mia ådra sig från alla dessa år, bara roliga saker.

Artikelbild

| Ellys Svensson har åkt med Mia ända sedan lekis och ville förstås ge henne en tack- och hejdåkram.

– Jag brukar fråga barnen vad de ska bli när de är stora. En av dem svarade statsminister. Han går i trean nu. Det ska bli spännande att följa hans karriär, skrattar Mia.

Nu ska hon njuta av mer fritid och bland annat ägna sig åt släktforskning. Blir taxiabstinensen alltför stor får hon stuva in de tre barnbarnen i baksätet och ta en tur på slätten. För taxibilen, Mias skolbuss, tänker hon inte göra sig av med. Den älskar hon att köra.