Ett stort antal poliser och ordningsvakter fanns på plats i och utanför domstolsbyggnaden när rättegången mot den så kallade tjejligan inleddes på måndagsmorgonen. Alla som ville följa rättegången på plats i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt blev grundligt visiterade.

Nio kvinnor, mellan 19 och 25 år gamla, anklagas för inblandning i en rad allvarliga brott mellan den 9 juli och den 25 december förra året. Brottsrubriceringarna lyder: Grovt hemfridsbrott, misshandel, stöld, grov mordbrand, övergrepp i rättssak, dataintrång samt egenmäktigt förfarande.

Kammaråklagare Emma Högström påstod i sin sakframställan att en konflikt mellan två familjer ligger bakom brottsligheten.

Artikelbild

| På måndagen inleddes rättegången mot den så kallade tjejligan i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

– Konflikten är ett möjligt motiv till mordbranden, sade åklagaren och syftade på den anlagda branden i ett radhus på Järdalavägen i Ekholmen den 14 september i fjol.

Ingen människa kom till skada i branden men de materiella skadorna blev omfattande – cirka två miljoner kronor.

Mordbranden tycks ha utgjort kulmen på den påstådda familjekonflikten. Redan på kvällen den 9 juli förra året inträffade en allvarlig händelse. Enligt åklagaren stormade åtta av de åtalade kvinnorna in i en lägenhet i Ryd och misshandlade tre personer. Den direkta orsaken till attacken ska ha varit anklagelser om att någon skulle ha spridit nakenbilder.

Advokaterna var dock inte imponerade av åklagarens bevisning när det gäller stormningen av lägenheten.

Artikelbild

| Nio kvinnor står inför rätta i tingsrätten.

– Min klient är helt ostraffad sedan tidigare och är frågande till anklagelsen, sade advokat Linda Skogh, som försvarar en 25-årig kvinna.

– Hon är inte inblandad i någon konflikt, sade advokat Thomas Bodström, som försvarar en 21-årig kvinna.

Artikelbild

| Polisen bevakade rättegången i tingsrätten.

– Hon har överhuvudtaget inte varit på platsen och det har inte gjorts någon brottsplatsundersökning, sade advokat Mikael Abrahamsson som försvarar en 20-årig kvinna.

Någon teknisk bevisning i form av dna och fingeravtryck finns inte. Möjligen är bevisläget när det gäller mordbranden – där fyra av de nio kvinnorna är åtalade – bättre. Åklagaren framhöll i sin sakframställan att ett avlyssnat samtal kan få stor betydelse. Telefonsamtalet avlyssnades i hemlighet den 10 oktober förra året då en av de åtalade, 25 år gammal, bland annat ska ha sagt att fem personer var inblandade i branden.

Artikelbild

| Den 14 september förra året eldhärjades ett radhus i Ekholmen. Fyra kvinnor är åtalade för grov mordbrand.

– Det är en väldigt central del av bevisningen, sade Emma Högström.

Rättegången pågår till och med den 30 april.