Under hösten 2005 inledde den kommunala tjänstemannen renoveringen av den privata fastigheten, som ligger centralt i Linköping. Jobbet utfördes av flera av Stångåstadens avtalade leverantörer.

Samtidigt arbetade tjänstemannen som projektledare i bolaget - vilket han gör än i dag. Det innebär att han är en van beställare av byggtjänster och har regelbundna kontakter med bolagets leverantörer.

Kraftig rabatt

Enligt tjänstemannen slogs två lägenheter samman till en. I samma lägenhet bor i dag mannen tillsammans med sin fru. Han hävdar att han betalade marknadspriser, men enligt flera personer med insyn i renoveringen fick tjänstemannen kraftig rabatt.

- Jag visste vad det kostade att måla villan, det var alldeles för billigt. Priset täckte inte ens materialkostnaderna, säger en av målarna.

Räkning på 24 300 kr

Måleriarbetet gjordes av Sandå måleri och borde enligt flera källor ha kostat cirka 90 000 kronor. Men endast 24 300 kronor fakturerades.

Varken arbetstimmar eller jobbets omfattning står specificerat på fakturan. Den visar endast att tjänstemannen har köpt "utförd målning enligt beställning".

Som referens på fakturan från Sandå måleri står den dåvarande platschefens namn. Han berättar för Corren att jobbet endast gällde ett vardagsrum, ett sovrum och ett kökstak. Priset räknades ut av en kalkylator.

- Sen kan målarna ha gjort någonting efteråt, men det vet inte jag, säger platschefen.

Total utblåsning

När Corren kontaktar den kalkylator som gett kostnadsförslaget kan även han intyga att priset är rimligt - om det bara hade handlat om två rum och ett kökstak. Men så här säger en målare som var på plats:

- Då talar han inte om samma adress, för det var inte en tvårummare. Det var en total utblåsning: tak, nytt kök, hela rubbet. Det var dessutom två vardagsrum och exklusiva tapeter.

Enligt ritningarna i den bygganmälan som tjänstemannen lämnade in, nästan två år senare, består lägenheten av fyra rum och kök, hall, samt två toaletter.

Ändrar uppgifterna

I ett mejl till Corren berättar dessutom tjänstemannen att ytskikt i ytterligare två lägenheter ingick i renoveringen. Men efter att han fått uppgifterna om de saknade pengarna ändrar han sig plötsligt. Då säger han i stället att priset enbart rör den nya lägenheten.

Innan år 2005 var över tvingades platschefen på Sandå måleri i Linköping att sluta. Kvar till sin efterträdare lämnade han hela historien att reda ut.

Rejäl utredning gjordes

- Jag kunde inte bringa klarhet i de här affärerna, jag hittade inte intäkterna. Så jag kopplade in huvudkontoret. De gjorde en rejäl utredning och sa att man skulle gå till botten med det hela, men vad som hände sen är jag osäker på, säger han.

Sandå Sverige, som företaget numera heter, har inte längre något avtal med Stångåstaden.

Läs mer i tisdagens Corren: Stångåstadens vd och förre regionchefen på Sandå om affären.