I september i år fick polisen under kort tid in en rad anmälningar från äldre kvinnor som blivit bestulna på sina plånböcker när de besökte butiker i centrala Linköping.

Kvinnorna märkte inte när de blev bestulna – det var först när de kom fram till kassan som de insåg vad som hänt. Polisen började granska bilder från övervakningskameror och kunde snart urskilja ett mönster: En okänd kvinna syntes på filmbilderna som togs i samband med stölderna.

Polisen drog i gång en spaningsinsats och den 5 oktober gav det resultat. Två civilklädda spanare fick i en butik syn på en kvinna som såg ut som kvinnan på övervakningsfilmerna. Den 38-åriga kvinnan greps och spelade först ovetande. Hon kallade anklagelserna för "vansinniga". I senare förhörde valde dock 38-åringen att erkänna att det var hon som låg bakom fyra plånboksstölder i Linköping och en snarlik i Eskilstuna.

Artikelbild

| Polisen kunde identifiera 38-åringen med hjälp av bilder från övervakningsfilmer.

Linköpings tingsrätt har nu dömt 38-åringen till fängelse i ett år och två månader. Efter avtjänat straff ska hon utvisas ur landet och förbjuds att återvända inom fem år. 38-åringen ska även betala drygt 3 000 kronor i skadestånd.