Under fredagen har räddningstjänsten i Östra Götaland varit upptagna med tre skogsbränder, samtliga i södra delen av Linköpings kommun.

Det första larmsamtalet kom in till SOS Alarm klockan 15.37. Inringaren uppgav sig då både se och känna lukten av brandrök. Räddningstjänsten ryckte ut, men letade länge utan att hitta någon brand. Men vid 17.20 kunde brandflyget, som också dirigerats till området, uppge att de siktat en brand som omfattade cirka 75 gånger 50 meter i närheten av Gårasjön.

Branden hann sedan sprida sig till ett område av ungefär en hektars storlek, men uppgavs vid 20-tiden vara under kontroll.

Artikelbild

– De har ringat in den. Men en hel del arbete återstår fortfarande, säger Anders Finn, inre befäl.

Vid 22.20 uppgav räddningstjänsten återigen att branden fortsatt var under kontroll, men att det forfarande pyrde inne i området. Då det inte var säkert att vistas i området efter mörkrets inbrott ska en ny kontroll göras under morgondagen.

Tidigare hade räddningstjänsten även larmats till två andra skogsbränder, den ena vid Smedholm och den andra strax utanför Ulrika. Den senare av dessa blossade upp på ett kalhygge, och hanterades av deltidsstationen i Ulrika. När branden var släckt vid 18.20 kunde enheterna där förflyttas till den större branden vid Gårasjön.

I trakterna kring Smedholm larmades räddningstjänsten vid 17-tiden ut till en brand som inledningsvis omfattade cirka 100 kvadratmeter. Vid 18.45 meddelas att branden spridit sig till ett sex gånger så stort område, men att räddningstjänsten nu påbörja släckningsarbetet. Här fick Räddningstjänsten i Östra Götaland bistånd från kollegor i Mjölby. Vid 20-tiden uppgavs den här branden vara i princip avslutad.