För ungefär två veckor sedan spelades en match av stort intresse i Ydre när årets första Ydrederby bjöd in till publikfest. På fredagen bjuder kommunen ännu en gång på underhållande fotboll, då IFK Österbymo tar emot gästande Tranås FF.

Under fjolårssäsongen tog IFK Österbymo många med storm, då man i stort sett gick obesegrade genom division 5 och därmed för första på flera år kunde ta steget upp till divison 4. Mycket berodde på en bra start i seriespelet. Årets säsongstart har däremot inte varit fullt lika lysande och laget har endast tagit en seger på de sex inledande matcherna.

För rivalerna Tranås FF har det å andra sidan gått betydligt bättre och man toppar serien med 19 inspelade poäng, tätt följt av tabelltvåan Gullringen Goif som ligger en poäng bakom. Det ska dock understrykas att Tranås FF för stunden har en match mer spelad än IFK Österbymo.

Mikael Hermelin, back i IFK Österbymo, ger sin syn på matchen.

-  Rent spelmässigt, så tror jag det kommer märkas en liten skillnad. Tranås FF har inte förlorat en enda match trots att de mött andra lag i tabelltoppen, så en viss skillnad tror jag det finns. Sedan finns det ju såklart även en möjlighet i att de underskattar oss med tanke på poängskillnaden, och det är givetvis något vi måste utnyttja på bästa sätt.

Han inflikar dock snabbt att det kring matcher som dessa uppstår en derbykänsla som i mångt och mycket kan betyda mer än skillnaden i poäng.

Den knackiga säsongsinledning menar Hermelin helt enkelt beror på att man tagit steget upp till division 4.

- Det hör till att det vid en uppflyttning ska vara tuffare när man kvalificerat sig.

Han anser även att laget haft en hel del stolpe ut, både bildligt samt bokstavligt talat, som såklart också har påverkat tabellplaceringen.

-  Det har varit sena baklängesmål i två matcher där vi egentligen borde ha vunnit, men som istället slutade oavgjort. Det har även funnits matcher där ramträffarna varit emot oss. 

Han lyfter fram matchen mot Visingsö senast som ett tydligt exempel där bollen inte riktigt studsade deras väg.

  Trots en skada är Mikael någorlunda nöjd med sin egen insats hittills under säsongen.  

- Jag har haft problem med en fot på sistone som påverkat mig lite, men i övrigt tycker jag att säsongen har varit som jag hade föreställt mig. Jag har inte överpresterat men heller inte underpresterat, så det känns ändå stabilt.

Matchen börjar kl 19:00 och spelas på IFK Österbymos hemmaplan Bulevallen.