Vid 02-tiden den 20 januari slog en privatperson larm om att det pågick en dieselstöld på Tellbovägen i Linghem. Vittnet uppfattade att det var minst två personer som slangade diesel.

En polispatrull ryckte ut och lyckades stoppa en skåpbil i vilken tre män – som luktade diesel – färdades. I skåpbilen hittade polisen även slangningsutrustning och fyra dunkar som innehöll sammanlagt 110 liter diesel.

De tre männen, 20, 25 och 34 år gamla, åtalades för att ha deltagit i stölden. Under rättegången var det endast en av dem – 34-åringen – som erkände brottet. 20-åringen hävdade att han sov när stölden begicks och 25-åringen påstod att trion skulle ha köpt dieseln i Nyköping.

Linköpings tingsrätt anser inte att det är ställt utom allt rimligt tvivel att samtliga tre män deltog i dieselstölden. Endast 34-åringen döms till villkorlig dom.

20-åringen och 25-åringen döms dock för annan brottslighet till dagsböter, respektive fängelse i en månad. 25-åringen anses bland annat ha gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman. Den 23 januari i år slog han till en arrestvakt i ansiktet. Händelsen inträffade i polishuset i Linköping.