Två nya cykelvägar ska byggas i Linköping

Två nya, breda cykelvägar ska byggas i Linköping. Dels längs Ålerydsvägen, dels från Uvebergsvägen till Braskens bro.

Elna Hammarström är projektledare för Cykellänken i Linköping.

Elna Hammarström är projektledare för Cykellänken i Linköping.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköpings kommun2019-11-18 07:00

"Cykellänken" kallas konceptet som inletts med att bygga två cykelvägar från centrum till Ryd och Skäggetorp. Cykellänkarna är bredare än Linköpings traditionella cykelvägar och de utmärks bland annat också av ett orange färgtema samt målpunkter med sittplatser och konstverk.

Förutom en tre meter bred, dubbelriktad cykelbana innehåller cykellänkarna också 1,8 meter gångbana.

Nästa år rullar projektet vidare. Då fullföljs arbetet med cykelvägen från Hjulsbro. Ett par etapper är redan byggda, från Vårdsbergsvägen till Uvebergsvägen, och nu är det dags för den sista sträckan från Uvebergsvägen, genom Johannelund fram till Rundelsgatan vid Braskens bro.

Nästa år byggs även en cykellänk längs med Ålerydsvägen, mellan Vistvägen och Haningeleden. Den sträckan ingick inte i kommunens ursprungliga planer på nio cykellänkar – Ryd, Skäggetorp, Tornby, Ekängen, Tallboda, Hjulsbro, Ullstämma, Mjärdevi och Malmslätt. 

– Trafikingenjörernas beräkningar har visat att det finns mycket att vinna på en länk som går på tvärsen. Längs Ålerydsvägen saknas det i dag helt cykelväg, man får slingra sig igenom de olika bostadskvarteren, kommenterar kommunens projektledare Elna Hammarström.

Båda cykelvägarna kommer att påbörjas under 2020 och bli färdiga 2021. Hälften av byggkostnaderna på sammanlagt cirka 45 miljoner kronor täcks av statsbidrag.

En annan cykellänk som pekats ut som prioriterad är längs Vistvägen, men något beslut att bygga där har ännu inte fattats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!