Under vintern har polisen fått in flera anmälningar om åldringsbrott där den gemensamma nämnaren är att de drabbade personerna har blivit itutade att de vunnit pengar på lotteri. På kvällen den 28 november förra året blev en 85-årig kvinna uppringd av en man som påstod att hon vunnit pengar på Miljonlotteriet.

– Mannen som ringde sa att hon hade vunnit pengar på sitt födelsedatum. Han kunde kvinnans personnummer, säger Claes Solid, ungdomsutredare vid polisen i Linköping.

Mannen förklarade för kvinnan att överföringen av vinstsumman skulle ske via internet.

– Han sa att han hade en kompis som jobbar för Miljonlotteriet som kunde komma förbi och hjälpa till. Bara några minuter efter samtalet ringde det på dörren. Där stod en ung man.

Den unge mannen satte sig vid kvinnans dator men gav efter ett tag sken av att det uppstått tekniska problem.

– Han påstod att han skulle ordna överföringen om han fick låna hennes bankkort.

Den unge besökaren lämnade kvinnans bostad – och återkom inte. Samma kväll tog någon ut 5 500 kronor på kvinnans konto. Det var när polisen granskade bilder från uttagsautomatens övervakningskamera som en 16-årig pojke identifierades.

– Han nekar till brott trots att övervakningsbilderna är klockrena. Ett tiotal polismän känner igen honom på bilderna, säger Claes Solid, som säger att ärendet snart kommer att lämnas över till åklagare för beslut i åtalsfrågan.

Den 27 december inträffade ett snarlikt brott. Då fick en 88-årig man i Linköping besök av en ung person som påstod att mannen vunnit på lotteri. Besökaren lyckades övertala 88-åringen att lämna i från sig bankkort och kod och försvann sedan från bostaden. En stund senare tog någon ut 15 000 kronor på mannens konto.

Även i detta fall hade polisen glädje av bilder från en övervakningskamera. En 14-årig pojke filmades, enligt polisen, när han tog ut 88-åringens pengar.

14-åringen, som för ung för att ställas inför rätta, har ännu inte förhörts av polisen.

Hur ser du på att så här unga personer misstänks för så förslagna brott?

– Det finns tyvärr ganska många ärenden där 14-åringar misstänks för relativt avancerade brott.

Claes Solid uppmanar alla äldre personer att vara försiktiga med att lämna ut bankkort till okända personer.

– Att ge sig på gamla personer är ruttet. Gamla människor är många gånger lite godtrogna, de tror de flesta om gott. Bedragarna är ofta väldigt trevliga människor och kan prata för sig.