Sent på fredagseftermiddagen talade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och partiets förstanamn i EU-valet Malin Björk på stora scenen i Trädgårdsföreningen.

– Jag vill ha ett Europa för alla. Och en klimatpolitik som lägger ribban högt och som är klimaträttvis – de som förorenar och förstör mest ska också betala mest till omställningen, säger Malin Björk.

Ett 60-tal Linköpingsbor kom för att lyssna på politikerna och Jonas Sjöstedt hann mingla med både äldre väljare och gymnasiestudenter – som festade lite längre bort i parken.

Artikelbild

| – EU ska ägna sig åt verkliga internationella problem, som är svåra att lösa ensam. Men EU ska inte bli någon sorts superstat, sa Jonas Sjöstedt (V).

Om man som väljare ligger till vänster och har miljön som hjärtefråga, varför ska man rösta på er och inte Miljöpartiet?

– Vi kopplar ihop jämlikhet och klimat – och vi går på de stora utsläpparna. Det är ungefär 100 företag som står för merparten av utsläppen, 70 procent. Och då måste man bestämma sånt som att stänga kolgruvor och ta bort bensindrivna bilar på sikt. Man måste våga ta krafttag och våga utmana lobby- och storföretag som har mycket makt i EU, och det är Vänstern bra på, säger Jonas Sjöstedt.

V är i grunden ett EU-kritiskt parti som på sikt vill lämna EU. Ändå driver ni inte frågan. Varför?

– Vi fokusera på att rädda klimatet och vad EU gör är väldigt, väldigt viktigt. Vi ser också att i många europeiska länder hotas sånt som vi tycker är självklart: kvinnors rättigheter, aborträtten och rättigheter för de som älskar någon av samma kön. I de frågorna vill vi arbeta tillsammans med vänstern i andra länder för att nå ett mer jämlikt samhälle, säger Jonas Sjöstedt.

Artikelbild

| Ett 60-tal människor kom och lyssnade på Jonas Sjöstedt och Malin Björk.

Även om Bryssel känns långt borta uppmanade Malin Björk Linköpingsborna att rösta.

– Tar man inte sin chans att skicka ned folk till Bryssel som står upp för klimatet och mänskliga rättigheter – ja då får man politiker som står för allt det där man inte tror på.

Artikelbild

| – Jämlikhet är Vänsterpartiets dna. Politiken handlar om att kitta ihop samhället, så att vi kan klara stora utmaningar, sa Malin Björk (V).

Även Jonas Sjöstedt påpekade vikten av att rösta och avslutade sitt tal med:

– Vädret lockar till grillning, gör det, men prata även med dem runt omkring er. Vissa vet inte ens att det är EU-val. Engagera er, så att Jimmie Åkessons näsa blir lång när Malin och Vänsterpartiets kandidater blir inröstade.