– Här ute träffar du alltid någon som är sugen på att köpa något eller bara snacka lite. Och om man är här för att handla, då kanske du gör det där fyndet du letat efter länge – kanske det där glaset du slog sönder för ett par år sedan.

Andreas Giselgren står i en neongrön reflexväst mitt på grusparkeringen närmast kanalen vid Bergs slussar. Han jobbar för Östgöta marknader och är evenemangsansvarig för loppisarna som poppar upp i Berg varje söndag under sommaren. Alla som har en bil med en lucka och 150 kronor får en plats på fyra meter att bre ut sig på. När grusparkeringen blir full – och det blir den alltid enligt Giselgren – finns det fler platser vid gräset närmare småbåtshamnen. Enligt evenemangsansvariges uppskattning är ungefär 40 procent av säljarna sådana som kommer tillbaka varje vecka.

– Det fylls på med nya personer hela tiden. Linköping är ganska unikt på så sätt – det kommer alltid nya, unga också.

Artikelbild

| Peder Sterlinge och Agneta Hellman gjorde sin fjärde loppissöndag i Berg.

En bit bort står Agneta Hellman och hennes man Peder Sterlinge. På bordet framför dem trängs verktyg, lyktor, en bakmaskin och en gammal dubbel 8-kamera.

– Det är fjärde gången i sommar som vi står här. Det går riktigt bra faktiskt! Vissa saker tror man att det är självklart att de ska sälja bra men så är det inte alltid. Det är det man minst tror: kaffekoppar, kläder och sådant, säger Agneta Hellman.

Och vad är roligast med bakluckeloppis?

– Att man träffar mycket folk, och att bli av med grejer!