På konsultföretaget Knowit finns ett helt gäng som ingår i managementerbjudandet. Där finns kvalificerad personal till projektledning, utredningar och verksamhetsutveckling.

– Och extra duktiga och erfarna är de som ingår i veterankonceptet, berättar Daniel Borgentun som är ansvarig för den delen.

– Det är de som har livsvisdom och erfarenhet och som intuitivt kan se mönster som unga människor missar, liksom realistiska och innovativa lösningar för framtidens behov.

Artikelbild

Daniel var på ett konsultuppdrag på Ericsson när tanken på veterankonceptet föddes.

– En kollega där skulle gå i pension och tyckte nog att det skulle bli skönt – samtidigt var han inte riktigt redo att mata duvor än, sa han. Jag tänkte att det säkert finns fler som han, och företag som är intresserade. "Bra idé" sa vår vd.

På den vägen är det. Äldst bland företagets veteraner är just nu Ulf Carpvik, 71 år. Han slutade som teknisk chef på olika nivåer på Siemens i Finspång för några år sedan, på slutet jobbade han med it-inriktad utveckling i globala miljöer.

– Vi hade faktiskt en konsult från Knowit inne när jag var på väg att gå i pension, säger Ulf, och det var han som undrade om jag inte var intresserad av att bli veterankonsult.

Artikelbild

Såklart. Nu jobbar han så mycket han har lust och tid med.

– Jag ser på mina kompisar som går i pension att vissa tycker att det blir väldigt tomt och tyst, säger han. Det här är en bra övergång.

Artikelbild

| Plats för fler. Konsultföretaget Knowit har plats för fler. Fr v Ulf Carpvik, Annika Rämme, Daniel Borgentun och Kjell Andersson.

– En win-win-win-win-situation, inflikar Daniel. Det är positivt för veteranerna som får använda sin erfarenhet och för företagen som får nytta av kompetensen, det är positivt för Knowit och det är bra för samhällsekonomin. Vi har plats för fler som har den rätta gnistan.

Det finns företag som säger nej - några äldre medarbetare vill de inte ha, de är fast i tanken att utvecklare ska vara unga.

– Det har hänt, men inte i Linköping, säger Annika Rämme som är ansvarig för managementerbjudandet på Knowit i Linköping.

– Det roliga är i stället att företagen håller fast vid sina veterankonsulter med näbbar och klor och knappt vill släppa dem.

Man skulle kunna tro att speciellt it-företag söker unga medarbetare, men så är det inte. Databranschen är inte så ung längre, påminner Kjell Andersson som har jobbat bland veteranerna i några år och just har blivit ålderspensionär.

– Informationshantering och logistik är egentligen ganska mogen verksamhet vid det här laget, säger han.

Kjell Andersson var bland de allra första som gick ut från I-linjen, industriell ekonomi, på Linköpings tekniska högskola en gång i tiden. Sedan jobbade han inom flyget i några år, innan han drog vidare ut i världen som mangamentkonsult. Han har jobbat som hög chef på bland annat ABB, Strålfors och Atlas Copco och lämnade arbetslivet några år i förtid.

Fast han kom snabbt tillbaka igen, genom veterankonceptet på Knowit. Nu förbättrar han morgondagens produktions- och logistiklösningar.

– Det ger mig en intressant och varierande vardag, konstaterar han. Inte kan jag bara sitta och läsa Dagens industri och fundera över hur det är ute i verkligheten! Jag vill ha nya utmaningar och kontakter, och nu kan jag jobba hur mycket eller lite jag vill.

Hur mycket jobbar veteranerna? Heltid, eller bara några timmar i veckan?

– En del jobbar jättemycket, andra mindre, precis som de vill och som passar deras livssituation, säger Daniel Borgentun.

Och vad uppdragen kräver, förstås, konsulternas arbete styrs av kunderna och verksamheten ute i företagen.

– Utveckling och förändring kan vara tufft, och det gäller att vara klok så att förändringarna inte blir försämringar i sista ledet, säger Kjell Andersson. Med ålder och erfarenhet blir det där lite lättare.