I länsstyrelsens lokaler på Östgötagatan i Linköping räknas det just nu febrilt. Det finns ett preliminärt resultat av antalet röster så vi vet med hyfsad säkerhet att Centern kommer att få en riksdagsledamot från Östergötland – alla röster är räknade även om det ska kontrollräknas en gång till.

Frågan är vilken centerpartist som får denna enda riksdagsplats .

När partiets medlemmar röstade i november förra året så satte de Magnus Ek från Valdemarsvik överst på valsedeln, men det var en hård kamp redan då.

Både Staffan Danielsson och Muharrem Demirok ville ha förstaplatsen.

Nu när väljarna sagt sitt ser det ut som om Muharrem Demirok tar hem segern.

Den enskilde väljaren kan sätta ett kryss framför den kandidat denne vill se i riksdagen. När kryssen i ungefär hälften av valdistrikten räknats leder Muharrem Demirok – men med knapp marginal.

Om minst fem procent av väljarna sätter kryss för samma namn så blir den personen invald. Just nu (fredag förmiddag) har Muharrem Demirok 5,36 procent.

Kommunalrådet själv är så nervös att han försöker lägga händerna på nåt helt annat.

– Nu ska jag köpa reservdelar till grabbens cykel, jag försöker hitta något att göra så jag inte dör av stress. Det här är värre än kinesisk vattentortyr. Länsstyrelsen är bara för långsamma, nog för att de håller på att byta landshövding, men de måste ju klara av att jobba däremellan också. Det här är det värsta jag har varit med om, säger han.

Han känner sig absolut inte säker.

– Nej, det är väldigt långt kvar. Det här blir stolpe in eller stolpe ut.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

Enligt Valmyndigheten tar det mycket tid att hantera alla valsedlar med personkryss. Dessutom ska alla personröster numera matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln, i och med de nya reglerna om samtycke av en kandidatur. Dessutom har antalet valsedlar som kommer från andra valkretsar ökat.

– Det finns inga strukturella problem men det är ett högt valdeltagande och många förtidsröster som kom in i onsdags och i går, säger Sten Olsson, valsamordnare vid länsstyrelsen i Östergötland.

Däremot anser han inte att länsstyrelserna borde ha tagit in fler personer för att på så sätt bli klara under fredagen. I Östergötland arbetar cirka 60 personer med omräkningen.

Om det visar sig – när räkningen är avslutad – att Muharrem Demirok får fler än fem procent kryss så petar han bort Magnus Ek från Valdemarsvik. Även Staffan Danielsson har fått relativt många kryss, men när cirka hälften av valdistrikten räknats låg hans siffra på 3,68 procent.

Siffrorna gällde när 148 av 291 valdistrikt räknats.