Det var den 6 oktober förra året som polisen stoppade 37-åringen när han körde bil på Gamla Tanneforsvägen. I bilen hittade poliserna en stor mängd nycklar som bland annat visade sig gå till lägenheter, skolor, idrottsanläggningar och garage. 37-åringen åtalades för förberedelse till grov stöld.

Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade mannen till brott och hävdade att han hade blivit anförtrodd att förvara nycklarna åt personer som sitter i fängelse. Tingsrätten ansåg att mannens förklaring var "mycket svävande och i avsaknad av trovärdighet." Straffet blev fängelse i fyra månader (han dömdes även för en rad andra brott) och tingsrätten förklarade de beslagtagna nycklarna för förverkade.

37-åringen valde att överklaga till Göta hovrätt. Han uppgav att flera av nycklarna hörde till bilar som han äger eller som har skrotats. Han förklarade även att han fått nycklar av en vän.

Till skillnad från tingsrätten anser inte hovrätten att det är bevisat att 37-åringen hade planerat att använda nycklarna för att begå stölder och därför ogillas åtalet. De nycklar som polisen inte har lyckats identifiera ska återlämnas till 37-åringen. Hovrätten dömer mannen för en rad andra brott, bland annat grov vårdslöshet i trafik, till fängelse i tre månader.

37-åringen förekommer sedan tidigare under ett stort antal avsnitt i belastningsregistret.