Det var kärleken som ledde Vojin Bozovic inte bara fram till altaret, utan även till pizzaugnen. Fru Tanjas föräldrar äger och driver Pizzeria Adriatic i Åbylund sedan 25 år tillbaka. Här började Vojin baka pizzor 2010.

Förra året blev han finalist i pizza-SM och eftersom det gick så bra nominerade han sig själv till Pizza Champion Cup 2018. Tävlingen äger rum dels i Stockholm 17 mars, dels i Göteborg 20 april. I juryn sitter bland andra Zana Aziz som har pizzeria Massimo i Norrköping och öppnar Only by Zana i Linköping framöver.

Vojin ställer upp i sju av åtta kategorier och den av de 13 tävlande som vinner kategorin "Sveriges bästa gourmetpizza" får tävla vidare i VM i pizzabakning i Italien 2019.

Artikelbild

| Mot VM? Om Vojin Bozovic lyckas riktigt bra i Pizza Champion Cup kan han gå vidare till VM i pizzabakning i Italien 2019.

Så mycket står på spel och nu början nervositeten komma krypande.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att det blir ett hål i degen som du inte upptäcker innan du skjutsar i pizzan i ugnen. Hålet kan växa, fyllning läcka ut, lukter börja sprida sig och i allra värsta fall kan det faktiskt börja brinna inne i ugnen.

Kategorin "Bästa Margeritha" låter lite trist.

Artikelbild

| Drömmen. "En egen italiensk krog med lyxpizzor", drömmer Vojin Bozovic om.

– Nej, nej. En Margeritha kan smaka fantastiskt om du balanserar smakerna perfekt i tomatsåsen och har en bra ostblandning. Jag ska nog ha en blandning av pecorino och mozarella.

Dina chanser i "bästa glutenfria pizza"?

Artikelbild

| Stundens påhitt. En botten av tomatsås, gorgonzola och kronärtskocka. Topping av parmaskinka, salami, parmesan och chiliolivolja.

­– Stora. Vi är ju proffs på just glutenfritt här. Det är en utmaning att hantera degen så att den blir krispig men ändå mjuk. Jag gillar glutenfri pizza. Den gör dig inte lika stinn som pizza bakad på vanligt vetemjöl.

Gourmetpizzan då, funderat kring den?

Artikelbild

| Nervös. Skräcken inför tävlingen är att missa ett hål i pizzabotten innan man skljutsar in den i ugnen. Det kan få förödande konsekvenser.

– Ja, så smått. Det lutar åt ankbröstfilé och plommon som bas.

I pizza-SM förra året hittade du på pizzan Malina.

Artikelbild

– Ja, det är så man gör i de här tävlingarna, lagar något just för det specifika tillfället. Malina består av hemgjord pesto, olika sorters tomater och fetaost. Efter gräddningen tillkommer en topping av krämig italiensk burratoost, bresaola, färska hallon, mynta, basilika, svartpeppar, havssalt och olivolja. Vi har den på menyn.

(Här gör svärfar Zlatjko Mitic ett inspel: "Den är så vacker med sina hallon att du blir kär i den när du öppnar kartongen!")

När man beställer pizza per telefon tar det alltid "tio minuter", oavsett klockslag och antal pizzor. Hur kommer det sig?

– Fast här säger vi faktiskt en kvart, ha ha. Det blir slentrian och går av bara farten att alltid säga samma tid.

Kan man tröttna på pizza?

– Inte jag. Jag äter det varje dag, helst med dinkelmjöl, och det går att variera i det oändliga.

Hur var det nu med pizzaresterna?

– Gör så här: Slå in resterna väl i plast eftersom de annars tar åt sig av andra smaker i kylen. När du ska äta, värm en teflonstekpanna på högsta värme, lägg ner din pizzabit i 15–20 sekunder, gärna med lock på. Du kan till och med vända den så att ostsidan kommer nedåt en kort stund. Resultatet blir krispigt och mycket bra.