Solen sken när "Åminnelsen", alltså svenska kyrkans nya kapell invigdes. Byggnaden ligger på Fimongatan strax norr om Kisa kyrka med utsikt mot Borgarberget och med Kärlekstigen nära. Lyssnar man hörs också åns porlande vatten som rinner förbi strax utanför.

– Det har varit viktigt att hitta en lokal och också en plats som kan passa för alla människor, säger Mathias von Wachenfeldt, kyrkofullmäktiges ordförande, och förklarar att kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten. Byggnaden ska fungera som en neutral plats oavsett religiös övertygelse, eller inte, på ett värdigt sätt.

En särskild del av kapellet är till för omhändertagande av avlidna människor. Det finns nu utrymme för tolv kistor i kylskåp. Förberett är också lämpliga lokaler för tvätt och kistläggning i framtiden.

Artikelbild

| "Det här är en icke kristen lokal. Det finns inga kors eller kristusbilder på väggarna" Säger Anders Ljung som är kyrkorådets ordförande i pastoratet.

– Det tekniska här ska vara det senaste som finns från att bårbilen kör in här till att begravningen är färdig och man ska ha ut kistan igen, säger kyrkorådets ordförande Anders Ljung.

Finansiering av arbetet har lösts med ett lån på den lokala banken. Kostnaden ligger på närmare tolv miljoner när även utemiljöerna är klara.

Ljung fortsätter: – Den här byggnaden ska förhoppningsvis fungera i hundra år, det borde den kunna klara med underhåll.

Nöjd med resultatet var också kyrkoherden Magnus Svensson. Han har lagt märke till att människor inte är lika många på en begravning som förr. Då blir det ödsligt i kyrkan. I det nya kapellet kommer man närmare kistan.