Det hölls inget tal, utan Åkesson var enbart där för att träffa Linköpingsborna. En kö radades upp av folk som ville ta en bild med partiledaren.

Den viktigaste frågan för SD är hur mycket i Sverige som ska styras av EU.

– Vi är väldigt oroliga för utvecklingen där mer och mer makt flyttas till just Bryssel. Det betyder att vi får mindre att säga till om över vår lagstiftning och över vår egen framtid här i Sverige. Så vi vill gå i motsatt riktning och börja återföra makten istället, säger Jimmie Åkesson.

Artikelbild

| Kön sträckte sig över torget när Linköpingsbor ville säga hej till Jimmie Åkesson.

Att man behöver gemensamma regler för den inre marknaden köper partiledaren. Men han går emot att EU lägger sig i andra frågor som jaktpolitik, vapenlagar och om ett land ska få lov att ha ett gränsskydd.

De senaste dagarna har varit turbulenta för partiet då deras förstanamn på EU-listan, Peter Lundgren, har anklagats för att ha tagit en kvinna inom partiet på brösten utan hennes samtycke.

Tror du att rapporteringen kring Peter Lundgren och det faktum att han hoppat av debatter nu skadar väljarnas förtroende för honom?

– Ja men det är möjligt. Det är väl mest för att han själv känner att han har haft det ganska tufft här nu några dagar rent praktiskt. Så han behöver vila upp sig lite och det kan jag förstå, säger Jimmie Åkesson.

Artikelbild

| Jimmie Åkesson: "Vi är väldigt oroliga för utvecklingen".

I helgen meddelades även att Kristina Winberg, som stod på partiets EU-lista och har varit inblandad i händelserna kring Lundgren, har uteslutits ur SD. Jimmie Åkesson tror att väljarna förstår beslutet och att det redan när partiet satte listan fanns en diskussion om huruvida hon skulle stå kvar på den eller inte.