Sara Magnusson studerar industriell ekonomi vid Linköpings universitet men driver samtidigt Experimentfabriken. Nyligen tilldelades hon ett stipendium på 50 000 kronor till samhällsentreprenörer. Det är ett nyinstiftat stipendium från organisationen Mötesplats social innovation. Syftet med Experimentfabriken är att göra barn och unga mer intresserade av teknik och naturvetenskap. Verksamheten i Linköping har vuxit till sig i Fenomenmagasinet i Gamla Linköping och sedan spridit sig till Göteborg, Norrköping, Nyköping och Stockholm.

– Hittills har vi engagerat 500 barn. Vi har nyligen haft kurser i att göra egen parfym, framställa egen tandkräm och att skjuta upp en raket. Vi planerar också kurser i foto och framkallning på det gamla sättet. På det här sättet lär barnen sig mer om kemiska processer och teknik i vardagen.

Kommer ni att behöva anställa för att hålla i gång allt detta?

– Ja, vi är två stycken som arbetar med det här just nu och det börjar bli ganska mycket. Vi behöver en som kan arbeta med ekonomin och en med marknadsföring.

Hur gör ni för att sprida kurserna?

– När vi har en kurs som vi vet fungerar är det egentligen ganska lätt för oss att sprida den. Vi anlitar studenter på orterna som undervisar. I höst kommer vi även att ha en del pass på Linköpings universitets egna laboratorier.

Hur känns de att få stipendiet för samhällsentreprenörer?

– Det känns bara bra. Det är en fantastisk kvalitetsstämpel på det vi gör.

Hur stora kan ni bli?

– Vårt mål är att nå ut i hela Sverige. Vi siktar på att vi ska ha engagerat 200 000 barn år 2020!