Viktor går till vardags i klass 8 på Ekholmsskolan. När vi får tag i honom per telefon sitter han på bussen, på väg hem efter en intensiv vecka i Stockholm. Som prao hos riksdagsledamoten Johan Andersson har han fått träffa såväl talmannen som flera ministrar, med Stefan Löfven i spetsen.

– Det var väldigt kul att få följa med "behind the scenes" (bakom kulisserna). Att se hur det går till, i stället för att bara se när de pratar i debatter, säger Viktor.

Viktor beskriver hela veckan som jätterolig och intressant. Han har ett stort samhällsintresse, men om han själv ska bli politiker i framtiden är ovisst.

Artikelbild

Östgötskt möte. Johan Andersson (S), Viktor Lindberg och Andreas Norlén (M).

– Jag har inte tänkt så mycket på vad jag ska bli när jag blir stor. Det verkar intressant att vara riksdagsman, men det är inget 9–5-jobb precis. Johan hade långa arbetsdagar.

Johan och Viktor försökte förgäves få talmannen Andreas Norlén att avslöja nästa steg i arbetet med att få fram en statsminister.

– Men han förklarade sina arbetsuppgifter och det var jätteroligt att träffa honom. Jag frågade hur många koppar kaffe han druckit med partiledarna. Han trodde att han var uppe i 40, berättar Viktor.

Johan Andersson tycker också att veckan blev riktigt givande.

Artikelbild

Möte med ministrar. Finansminister Magdalena Andersson (S), Viktor Lindberg och gymnasieminister Anna Ekström (S).

– Det var jätteroligt med en så samhällsintresserad elev. Han satte mig på pottkanten i några frågor som jag hade svårt att svara på. Till exempel varför vi gör så mycket partivis och inte arbetar mer sammanhållet. Jag har ju varit verksam som lokalpolitiker och där är det en annan anda.