"Vissa saker behöver klargöras"

Muharrem Demirok (C) välkomnar de boendes överklagan mot kommunens beslut för Vårdsberg. "Markägarna ska känna sig trygga", säger han.

Muharrem Demirok (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, förstår kritiken men vill lugna markägare och de boende i Vårdsberg.

Muharrem Demirok (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, förstår kritiken men vill lugna markägare och de boende i Vårdsberg.

Foto: Mikael Svensson

Linköpings kommun2019-09-10 05:00

Muharrem Demirok, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden,  är medveten om den oro och osäkerhet som många markägare i Vårdsberg känner kring konsekvenser av kommunens k- och q-märkning på deras fastigheter. 

– Nämnden har tillämpat områdesbestämmelsen på ett nytt sätt, den ska både underlätta för nybyggnation och skydda kulturhistorisk bebyggelse. Men jag vill vara glasklar, de boende och fastighetsägare ska känna sig trygga. Vi behöver tillsammans hitta ett sätt hur tillämpningen ska ske så att den blir bra för alla, säger Muharrem Demirok.   

Har de berörda någon anledning till oron?

– Nej, men jag förstår dem. Det är viktigt nu att vi hanterar markägarnas osäkerhet och skapar lugn. 

Men de möts av oklara besked kring konsekvenserna? 

– Mycket är nytt och ibland uppstår miss i kommunikationen. Vissa saker behöver också klargöras för att minska utrymme för misstolkning. Trots detta tycker jag att det här – genom att underlätta för nybyggnation–  kan vara det bästa sättet för att utveckla landsbygden.

Vårdsberg räknas som ett pilotprojekt för de fyra andra områden där kommunen också vill satsa på ett stadsnära boende – Kränge, Landeryd, Gullberg och ett område öster om Rystad.  

Vad säger du om kritiken att politiker bara tänker på heta villatomter i Vårdsberg?

– Där har man en poäng. I Vårdsberg finns det bara stora villatomter. Men i de kommande områdesbestämmelse för andra områden ska det inte skapas bara stora flotta villatomter utan även mindre villatomter och tomter till flerfamiljshus. 

Karta: Vårdsberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!