24-årig biltjuv ville bli gripen

Den 24-årige mannen såg att Transdevs fordon var olåst – och satte sig bakom ratten. Nu har han dömts för bilstölden.

24-åringen stal ett fordon som tillhör Transdev.

24-åringen stal ett fordon som tillhör Transdev.

Foto: Polisen

Linköpings kommun2019-09-17 14:00

På förmiddagen den 17 augusti i år parkerade en anställd på bussbolaget Transdev sitt tjänstefordon bakom en buss på resecentrum i Linköping. En buss i stadstrafik hade fått någon form av tekniskt problem. Den anställde lämnade sitt tjänstefordon utan att stänga av det och gick in i bussen.  

Av en slump råkade en 24-årig man gå förbi tjänstefordonet. Han satte sig bakom ratten och körde i väg. Den anställde på Transdev försökte att ingripa – men var då nära att bli påkörd. Han hann se att föraren bar en ljusgrå luvtröja.

– Jag såg bara en ung grabb som stjäl min bil, sade den anställde i förhör.    

Polisen larmades och bussoperatören kunde via gps följa det stulna fordonets rörelser. På riksväg 23 i närheten av Nykil fick en polispatrull syn på fordonet. 24-åringen vägrade att stanna trots att polisen signalerade. Efter ytterligare några kilometer valde dock 24-åringen att stanna. Det visade sig då att han var beväpnad med en kniv.  

24-åringen har nu dömts för bland annat tillgrepp av fortskaffningsmedel, rattfylleri, grov olovlig körning samt brott mot knivlagen. Under rättegången berättade 24-åringen att han den aktuella dagen hade mått dåligt eftersom han missbrukat opiater och alkohol. Han påstod att han stal bilen för att bli gripen och häktad. 

Tingsrätten dömer nu 24-åringen till fängelse i två månader. 

Efter det inträffade såg Transdev över sina rutiner. Företagets fordon ska stängas av när de inte används. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!