51-årig blottare är psykiskt störd

Den 51-årige mannen blottade sig för två tonårsflickor på en buss. Nu har hovrätten bestämt att han måste underkasta sig psykiatrisk vård.

Den 51-årige mannen döms för att ha ofredat sammanlagt tre tonårsflickor.

Den 51-årige mannen döms för att ha ofredat sammanlagt tre tonårsflickor.

Foto: Arkivbilder

Linköpings kommun2019-11-04 09:00

Det var i juni förra året som händelsen inträffade. Den 51-årige mannen satte sig nära två tonårsflickor ombord på en buss. Flickorna lade märke till att mannen tog fram sitt könsorgan – och valde då att gå fram till busschauffören för att berätta vad som hänt. 

Chauffören stannade vid en busshållplats och larmade polisen. 51-åringen gick fram till chauffören och bad att få lämna bussen. Detta vägrade dock chauffören att gå med på. 

Under rättegången nekade 51-åringen till brott och påstod att han oavsiktligt råkade blotta könsorganet. Detta trodde dock inte Linköpings tingsrätt på. Tingsrätten dömde även 51-åringen för ytterligare ett fall av sexuellt ofredande. I slutet av juli förra året dök han upp i en tillfällig sovsal under evenemanget Närcon på universitetsområdet i Linköping. 

51-åringen lade sig nära en tonårsflicka som låg och vilade i sovsalen och berörde henne på ett sexuellt sätt.  

Tingsrätten dömde 51-åringen att betala 200 dagsböter på sammanlagt 18 000 kronor. Han dömdes även betala sammanlagt 19 000 kronor till de tre brottsoffren. 

Mannen valde att överklaga domen till Göta hovrätt som dock gör samma bedömning som tingsrätten när det gäller hans skuld. Hovrätten har dock inhämtat ett läkarintyg som visar att 51-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Hovrätten ändrar därför straffet från dagsböter till skyddstillsyn med en föreskrift om att mannen ska underkasta sig den psykiatriska vård som Frivården finner lämplig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!