Byggnad i industriområde brann

Vid 04.58 inkom larmet till Sos. En inringare såg lågor i en byggnad i ett industriområde på Låsblecksgatan i Hackefors i sydöstra Linköping.

Så här ser det ut efter nattens brand.

Så här ser det ut efter nattens brand.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-09-29 07:54

När räddningstjänsten kom fram till platsen strax efter klockan 05 kunde de konstatera att en tvåvåningsbyggnad på omkring 50x80 meter brann på bottenvåningen och att det var kraftig rökutveckling på platsen. 

Åtta enheter arbetade med branden och klockan 06:25 meddelande man att branden var släckt. Fastigheten var då fortfarande rökfylld och räddningstjänsten stannade kvar på platsen för att få ut röken ur byggnaden.

Vid klockan 07:11 meddelade räddningstjänsten att läget var under kontroll och att man börjat avveckla sina styrkor från platsen. Men vid 09-tiden på förmiddagen var en styrka fortsatt kvar på platsen.

– Vi har en styrka från Kallersta som går över fastigheten och kontrollerar så att det inte finns kvar några glödbränder. På ett ställe ska man riva lite och forsla ut lite brandskadat material. Det är framför allt lastpallar, säger Peter Holm, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Han berättar vidare att det finns flera verksamheter i byggnaden och att tre nyttjanderättsinnehavare är drabbade av rökskadorna.

– Det finns en restvärdesledare på plats som hjälper till att kontakta de berörda verksamheterna och ta kontakt med försäkringsbolag och så vidare, säger Peter Holm.

Hur allvarliga rökskadorna i de olika verksamheternas lokaler kan inre befäl på räddningstjänsten i nuläget inte svara på. Enligt Björn Öberg, presstalesperson för Polisen Öst, ska delar av fastigheten vara utbrända.

Polisen misstänker att branden är anlagd och har inlett en förundersökning om mordbrand. Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Den kommer att ske under måndagen.

– Bedömningen nu är att branden inte startat på naturligt sätt, säger Björn Öberg.


Vår reporter Pelle Johansson var på plats vid branden vid 09.30-tiden på förmiddagen. Han pratade då med räddningsledaren Staffan Birgersson.

– Man har hittat två platser som det börjar brinna på vilket kan tyda på att branden är anlagd, säger Staffan Birgersson.

Han berättar vidare att stora delar av lokalerna hos en av verksamheterna på platsen är helt utbrända.

–  Dessutom har tre fjärdedelar av hela fastigheten varit rökfyllda.

Ser ni något samband mellan den här och tidigare bränder?

– Om det är flera bränder inom en kort tidsperiod inom ett begränsat område undersöker man om det finns spår som kan kopplas samman, men i det här fallet är det för tidigt att svara på.

På söndagsmorgonen är en enhet kvar på platsen.
På söndagsmorgonen är en enhet kvar på platsen.
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!