Då var musiken viktig på Linköpings kaféer

När man på 1950-talet önskade betona en nyhets modernitet karaktäriserades den ofta som amerikansk.

Lampes konditori på Repslagaregatan 2 hade en terrass i Järnvägsparken. Vid allsångskvällarna fylldes såväl terrassen som parken med Linköpingsbor.

Lampes konditori på Repslagaregatan 2 hade en terrass i Järnvägsparken. Vid allsångskvällarna fylldes såväl terrassen som parken med Linköpingsbor.

Foto: Vykort i Bild Linköping

Linköpings kommun2020-01-25 19:00

Vår stad

I april 1957 kungjorde Corren exempelvis att Linköping fått sin första snackbar i amerikansk stil. Det var köpmannen Harry Svensson som låtit bygga om Cecils traditionella kafé med adress Borgmästaregatan 9 till Torggrillen. 

Inredningen beskrevs som praktisk, trivsam och färgglad med rött, svart, gult och grått som dominerande färger. Svensson sa att hans önskan var att gästerna skulle få en hastig matbit, exemplifierat med en parisare. 

Musiken spelade en betydande roll för Linköpings kafékultur på femtiotalet. I decenniets början spelade ibland den välkände Linköpingssonen Bengt-Arne Wallin på konditori Bäckagården på S:t Larsgatan 51. På Scandia Condis vid Badhusgatan spelade den danskfödde konditorn Ove Nielsen de senaste jazzplattorna. Lampes terrass på Repslagaregatan 2 hade på fyrtiotalet varit en naturlig samlingsplats för stadens ungdomar. Den behöll även under stora delar av femtiotalet sin popularitet. Vid Lampes allsångskvällarna trängdes folk även ute i Järnvägsparken. 

I april 1953 öppnades musikkonditoriet Ciro på S:t Larsgatan 27. Det blev snabbt ett populärt ställe, med billigt kaffet och en scen där olika lokala artister, framförallt musiker, uppträdde.

Corren berättade att Ciro hade plats för över hundra gäster. I den halvcirkelformade verandan i serveringens innersta del skänkte en fransk gobelängtapet i läckra färger en smått romantisk stämning åt lokalen. I den delen av serveringen stod några fåtöljgrupper, vissa klädda i smårutig plast andra i grå. Cafébordens valnötsskivor var preparerade enligt en engelsk metod för att klara nedfallande cigarrettglöd. 

Från konditoriets ingång räknat låg serveringen en trappa ned. På samma plan fanns köks- och bageriavdelningarna. All utrustning var, enligt Corren, imponerande modern. Det gällde inte minst kyl- och frysavdelningarna, att lokalen var luftkonditionerad och hade hypermoderna kaffebryggare. 

Försäljningslokalen hade indirekt belysning och elegant snedställda diskar. Förutom olika bakverk såldes där även såväl egentillverkad konfekt som glass.

När Tryggve Sundström grundade Ciro hade han 16 anställda. När Ciro fyllde ett år firades det med besök av Harry Brandelius och pianisten Stig Holm. Efter bara några år lämnade Sundström Linköping och överlät verksamheten till konditorn Wilhelm Weider.   

Dessa rader är ett svar på några av de frågor Hans-Göran Andersson ställt. 

Interiör från Café Ciro på S:t Larsgatan 27 med sin franska fondtapet.
Interiör från Café Ciro på S:t Larsgatan 27 med sin franska fondtapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!