De öppnar sitt femte kontorshotell

Ett kontor som har hemkänsla och ger sällskap. Det vill Dospace erbjuda i 100 städer. Till hösten öppnar de sitt femte kontorshotell.

På Dospace finns flera olika typer av arbetsplatser. Både små och stora kontor, men även öppna ytor där alla kan sitta.

På Dospace finns flera olika typer av arbetsplatser. Både små och stora kontor, men även öppna ytor där alla kan sitta.

Foto: Hedda Themner

Linköpings kommun2019-09-04 06:00

När Martin Strid pluggade på Linköpings universitet startade han också ett eget företag. Han testade att jobba hemifrån, men kände att han behövde komma ut från hemmet och sitta någon annanstans.

–  Det var då jag upptäckte att Niclas Söör höll på att starta det här. Jag satte mig där, och då satt Niclas på golvet och skruvade ihop saker. Det var bara ett bord i mitten på en betonglokal. Det var väldigt spartanskt och han drog igång det med händerna. Jag hade inte råd att betala för min plats, och han hade inte massor resurser. Så jag började jobba med honom, säger Martin Strid.

Han gick efter några månader in som medgrundare i företaget och sedan dess har Dospace växt.  Den 10 oktober öppnar de upp sitt femte kontorshotell i Jönköping. Tidigare finns två i Linköping, ett i Norrköping och ett i Gävle. 

Men Dospace vill bli betydligt större än så. De har som mål att etablera sig i 100 städer till 2025 med sina lokaler för co-working. Fokus ligger inte på storstäder som Stockholm och Göteborg. De har sett att det finns ett behov för kontorshotell i städer med runt 100 000 invånare. Till hösten ska de resa kapital för att växa snabbare.

Från början var Martin Strid mest fokuserad på faciliteterna som skulle finnas i lokalerna. Snabbt wifi och nybryggt kaffe var det han trodde var viktigt. Men efter hand har han lärt sig att det är människorna som gör att företagarna stannar.

  – Om man ska vara lite krass så har alla wifi hemma, det är inte det folk behöver. Alla har fyra vita väggar, en skön stol, en skärm och all kunskap i världen på Google. Energin man får av att vara kring andra människor, det är det vi erbjuder. Jag tror att det är bra att det är så enkelt, för då kan vi försöka bli experter på det, säger Martin Strid.

Varje ny plats de öppnar kommer att innebära minst en nyanställning. Så med målet inställt på 100 platser så kommer det innebära 100-150 anställda inom några år.

Hur ser du på konkurrensen från andra kontorshotell?

– Andelen kontorsyta som är co-working är så pass liten i dag jämfört med vad man tror att det kommer vara i framtiden. I dag är den en till två procent i många städer och man tror att det kommer vara 20 procent i framtiden. Så vi ser konkurrenterna mest som ett bevis på att behovet finns, som en till marknadsföringskanal och inspiration för att utveckla konceptet co-working i stort, säger Martin Strid.

På kontoret på Stora torget i Linköping finns mycket växter.
På kontoret på Stora torget i Linköping finns mycket växter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!