Det skulle M-budgeten ge Linköping

Att kommunerna får mer pengar att själva bestämma över är ett plus i den föreslagna moderata budgeten anser Niklas Borg (M).

Att lägga en skuggbudget är ett sätt för ett parti att visa att man bygger en långsiktig politik, säger Niklas Borg (M) gruppledare för M i Linköping och också kommunstyrelsens ordförande.

Att lägga en skuggbudget är ett sätt för ett parti att visa att man bygger en långsiktig politik, säger Niklas Borg (M) gruppledare för M i Linköping och också kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Ulrik Svedin

Linköpings kommun2019-10-05 16:30

Nu presenterar Moderaterna sin skuggbudget inför kommande år. I satsningen talas det bland annat om att återupprätta samhällskontraktet och bekämpa gängkriminalitet. Partiet höjer även ett varnande finger och pekar på att demografiska förändringar kommer att leda till lägre intäkter och högre kostnader för många kommuner. För att kommunerna ska klara sina väldfärdsåtaganden finns beslut om generella statsbidrag på lite drygt 9 miljarder.

När det gäller budgetens påverkan på Linköping, pekar Niklas Borg på några saker. Som att kommunen skulle få ett tillskott på lite mer än 100 miljoner nästa år. Det motsvarar cirka en procent av Linköpings omsättning som är cirka 10 miljarder kommande år.

För Linköping innebär det ett tillskott på 1 procent nästa år. Cirka hundra miljoner per år är också vad Linköping, enligt Niklas Borg, måste spara – eller effektivisera som det heter på politikerspråk – de närmaste fyra åren.

Att det moderata förslaget till statsbidrag också innebär att flera riktade statsbidrag omvandlas till generella är också ett plus, enligt Borg som säger att de flesta kommunpolitiker inte gillar de riktade statsbidragen.

– Med generella bidrag kan kommunerna hantera pengarna man får helt utifrån sina egna behov och önskemål. 

Budgetens satsning på polis och rättsväsende har också en påverkan på Linköping. I väntan på att nya poliser ska hinna utbildas satsar staten på ordningsvakter. Totalt rör det sig om 2 000 ordningsvakter och skulle de fördelas jämnt över landets 290 kommuner innebär det att Linköping kan räkna med nästan 7 sådana tjänster.

Linköping skulle också, enligt Niklas Borg, få ta del av idrottssatsningen som riktar sig till de 22 särskilt utsatta områden som polisen listat. Något han välkomnar trots att han egentligen är emot själva listan.

Borg välkomnar också att M satsar på att minska fusket med försörjningsstöd och att kräva motprestation av den som söker försörjningsstöd

– Vi ska kunna ställa krav på att man utifrån sina förutsättningar ska delta i den planering man kommer överens om. Gör man inte det har man inte rätt till bidrag.

Vad är det för mening att föreslå en budget som sannolikt aldrig kommer att infrias?

– Jag tycker att det är viktigt att visa vilken politik man vill föra. Sedan är det parlamentariska läget sådant att man inte kan ta för givet att den konstellation vi ser i dag håller en hel mandatperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!