Döda träd kan falla – länsstyrelsen avråder från besök

Länsstyrelsen avråder från vandring i fyra naturreservat i länet. Orsaken är hårda angrepp av granbarkborren. "Det behöver inte ens blåsa för att träden ska falla", säger Sara Strandberg på länsstyrelsen.

Angripen skog av granbarkborre.

Angripen skog av granbarkborre.

Foto: Thomas Möller

Linköpings kommun2021-10-27 08:00

Det handlar om Trolleflods naturreservat norr om Tjällmo, Ödemark utanför Ödeshög samt Loreberg och Tryfallets naturreservat i Finspångs kommun. Det sistnämnda ligger nära gränsen till Linköpings kommun.

– Vi har stängt av vandringslederna och uppmanar folk att ta det försiktigt. Vi uppdaterar vår hemsida löpande med information, ska man besöka ett naturreservat är mitt råd att gå in och läsa på först. Just nu är det dessa fyra reservat vi avråder besök från, men det är en ständig process och det kan bli fler naturreservat som drabbas, säger Sara Strandberg.

Granbarkborren är ett jätteproblem i den svenska granskogen – den illa omtyckta skalbaggen angriper främst stressade granar som fått minskad motståndskraft av exempelvis torka. Men den kan även angripa och döda fullt friska träd.  

– De ger sig ofta på de allra finaste och äldsta granarna. Det är väldigt sorgligt, säger Sara Strandberg. 

Länsstyrelsen har i uppdrag att förvalta sina naturreservat och försöka få stopp på angreppen, men den skyddade skogen är bara en mycket liten del av den totala mängden skog.

– Jag trodde att populationen av granbarkborre skulle minska, så brukar det vara efter några års topp. Men det verkar inte vara över än, angreppen fortsätter. 

undefined
Granbarkborren är en liten skalbagge som ställer till stora problem i skogen.

I Ödemark är vandringsleden tillfälligt omdragen.

– Här har vi två stora angrepp och klibbtickor har tagit över många träd. När klibbtickorna får fäste blir veden väldigt spröd, det behöver inte ens blåsa för att träden ska falla, säger Sara Strandberg.

Länsstyrelsen använder sig bland annat av fällor för att fånga in granbarkborrarna, en metod som gett "ovanligt mycket fångst" i år, enligt Sara Strandberg. 

– Vi använde 450 fällor i 31 reservat. Det känns bra att vi i alla fall har räddat några granar.

Tidigare i somras testade man att använda sig av specialtränade hundar som nosade upp angripna träd.

– Det var en snabb och effektiv inventering där hundarna inventerade runt 110 hektar. Jag tycker att det gav önskad effekt, säger Sara Strandberg.

Hon räknar med att även nästa år få fortsätta den intensiva kampen mot granbarkborren. 

– Ja, tyvärr. Det är en hopplös känsla. I Loreberg har vi gjort åtgärder tre år i rad, men angreppen bara fortsätter komma. Det känns som man förlorat den kampen, säger Sara Strandberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!