Fastighetsägare om affärshyrorna i centrum

Magnus Lidén har inga problem med att Linköpings centrum ömsar skinn. Han ser färre klädbutiker och fler restauranger framför sig. "Folks vanor förändras".

Fastighetsägare Magnus Lidén ser en ljus framtid framför sig när det gäller det centrala handelslivet i Linköping.

Fastighetsägare Magnus Lidén ser en ljus framtid framför sig när det gäller det centrala handelslivet i Linköping.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-11-09 08:00

Magnus Lidén äger, via sitt bolag Magnus Lidéns Fastigheter AB, ett flertal fastigheter i centrala Linköping som rymmer butiker, kontor och bostäder.

Han vänder sig nu mot de diskussioner han sett förekomma i sociala medier, att fastighetsägare borde ta sitt ansvar och sänka hyrorna i centrum så att affärsidkare som driver verksamheter i de centrala stadsdelarna har en bättre chans att överleva.

– Snacket går att hyrorna är för höga och att det är orsaken till att flera tvingas slå igen. Men det resonemanget håller inte. Hyrorna är inte för höga. Det är marknaden som bestämmer hyresnivåerna, inte vi som äger fastigheterna.

Hur menar du?

– När en lokal blir ledig är det vanligt att flera som driver någon form av affärsverksamhet hör av sig. Säg att det rör sig om ett 20-tal. Så stort är faktiskt intresset av att etablera sig i centrala Linköping. 10 av dem är villiga att betala den hyra som gäller för lokalen, de andra tio tycker att hyran är för hög. Jag som fastighetsägare väljer såklart att hyra ut till den som vill betala summan som står på kontraktet. Jag har också bolag som måste klara sig och enda sättet är att se till så att det kommer in tillräckligt mycket pengar.

Vilken typ av butiker får allt svårare att klara sig?

– Kläder och inredning. Men det finns fler. Det gäller i stort sett alla som säljer något som går att handla på nätet. Folks köpvanor har förändrats de senaste åren. De går in i en fysisk butik, kollar runt, kanske tar en mobilbild och går sedan hem och beställer varan på en sajt. Förmodligen till ett lägre pris dessutom.

Hur ska den som driver en fysisk butik, men inte näthandel, klara sig?

– Svår fråga. De som har bägge delarna konkurrerar till viss del med sig själva. Det handlar om att göra ett så bra jobb som möjligt så att kunderna kommer tillbaka.

Hur kommer handelslivet i centrala Linköping att utvecklas de närmaste åren?

–   Mycket bra. Men inriktningen kommer att förändras. I dag vill folk umgås på stan. På ett fik eller en restaurang. Lite som i Sydeuropa. Därför ser jag fler sådana ställen växa fram.

Är det kört för övriga aktörer, menar du?

– Absolut inte. De som har det jobbigt i dag kan säkert komma tillbaka. Vanor och beteenden ändras hela tiden. I Linköping finns dessutom alla förutsättningar. Vi har ett levande centrum med härliga gågator och torg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!