Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat. Principerna för fördelningen av tiderna i kommunens idrottsanläggningar har inte ändrats sedan 1999. De nya principerna, som gäller från och med februari, innebär att varje enskild förening måste ansöka om tider och att ingen förening per automatik har företräde till föregående års tider. I samband med ansökan ska föreningarna också meddela lag, ålder och kön.
– Det har hänt mycket inom idrotten och i Linköping under de senaste 20 åren. Vissa idrotter har blivit större, medan vissa har blivit mindre. Vi tror att nu ska vi få en bättre fördelning inom våra sporter, bättre fördelning när det gäller barn och ungdomar och när det gäller jämställdhet, säger Gustaf Appelberg (L), nämndens ordförande.
Kritiken att tjejlag brukar få sämre tider än killag är ofta förekommande. Blir det bättre nu?
– Ja, absolut. Det är vår avsikt. Det måste finnas en rättvis fördelning mellan kön, ålder och mellan sporter beroende på hur många deltagare utövar en sport.
Hur snabbt ska det gå?
– Vi kan inte ändra allting på en natt. Vi för dialog med idrottsföreningar och tror att det kan gå ganska snabbt.
Hittills har fördelningen av tiderna sköts av Linköpings Idrottsförbund på uppdrag av nämnden. Men nu ska kultur- och fritidsförvaltningen ta över ansvaret för fördelningen i samarbetet med RF-SISU Östergötland och Linköpings kommun. Förvaltningen ska följa upp de nya principerna med en rapport under nästa vår.