Fortnites designer föreläste i Linköping

Succéspelet Fortnite har över 250 miljoner användare. Under Liu game conference föreläste Fortnites senior designer Jim Brown.

Arrangör Tomas Ahlström (t.v) och Epic games senior designer Jim Brown under LiU Game Conference på Torn1.

Arrangör Tomas Ahlström (t.v) och Epic games senior designer Jim Brown under LiU Game Conference på Torn1.

Foto: Fredrik Palmqvist

Linköpings kommun2019-11-28 21:00

— Han som vi precis gick förbi var den första som anställdes på Minecraft, det är lite coolt att vi kommit så långt, säger Tomas Ahlström, arrangör för Liu game conference.

För tionde året i ordningen arrangerar Tomas Ahlström och Linköpings Universitet Liu game conference, mässan som centreras kring spelutveckling. Deras första år var 23 personer på plats. I år har 1300 personer ansökt om biljetter. Utöver antalet besökare har digniteten på föreläsare höjts till representanter från EA, Bioware och Epic games.

— Jag kommer ihåg när jag kom hit första gången, för bara tre år sen, då var det knappt hälften så många här, säger Jim Brown, senior designer på Epic games i USA.

De flesta kanske inte känner igen Epic games vid namn men fler känner nog till deras färgglada skjutspel Fortnite. Spelets kändaste spelläge är "Battle Royale" där 100 spelare möts på en spelplan som krymper. Målet är att bli sist kvar. Spelets popularitet har exploderat och en undersökning från i mars räknade in över 250 miljoner registrerade Fortnite-användare.

Varför tror du att Fortnite har blivit så populärt?

— Oj, det är många faktorer. Det är ett riktigt roligt spel, engagerande och var på rätt plats vid rätt tid. Vi kom fram under en bra kulturell tidpunkt då den typen av spel kom in på scenen. Det fungerade på något sätt, det var som magi.

Jim Brown har spelat tv-spel hela livet, och gör fortfarande. När han kom upp i tonåren började han spela professionellt inom skjutspel som Unreal och Quake. Han började sen att designa modifikationer till Unreal, som ägs av Epic games.

— Det var via det som jag fick jobbet på Epic. Men jag kan inte ta åt mig hela äran för Fortnites succé, för vi är ungefär 1 000 personer som jobbar där, säger han och ler.

I år är Jim Brown på plats i Linköping och Liu game conference, igen, för att föreläsa om "The importance of everything: A crash course in design analytics". 

— Jag blev kär i staden, även om jag mest har sett centrum och katedralen (Domkyrkan). I år ska jag stanna lite längre och se mig omkring. Men jag blev lite besviken i år för att det inte är någon snö.

Stadens varma mottagande för Jim Brown fortsatte inne på Torn1, där mässan hölls. Han beskriver välkomnandet och intresset från Linköpingsborna som "överväldigande".

Har du även fått skriva autografer?

— Och till och med några selfies, säger han och skrattar.

Karta: Torn1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!