Frias från anklagelse om att ha skadat barn

En pappa dömdes för att ha skadat sitt barn genom att gunga det. Men nu väljer Göta hovrätt att fria mannen helt.

En pappa som anklagats för grovt vållande till kroppsskada frias av hovrätten.

En pappa som anklagats för grovt vållande till kroppsskada frias av hovrätten.

Foto: Arkivbild/Jonas Ekströmer/TT

Linköpings kommun2019-11-07 16:00

Det var i april 2017 som en mamma tog med sig sitt spädbarn till barnakuten på Universitetssjukhuset. Barnet hade allvarliga skador – bland annat fem revbensfrakturer och en hjärnblödning – och snart uppkom misstankar om att pappan kunde ha orsakat skadorna.  

Polisen inledde en utredning och pappan misstänktes inledningsvis för grov misshandel och grov fridskränkning. Åklagaren ansåg sig dock inte kunna bevisa att pappan skadade barnet med uppsåt. Däremot ansåg hon att bevisen räckte för att åtala honom för grovt vållande till kroppsskada genom att gunga barnet kraftigt.  

Linköpings tingsrätt kom i december 2017 fram till att det var utrett att pappan av oaktsamhet orsakade barnets skador genom att bland annat greppa det hårt. Han dömdes för grovt vållande till kroppsskada och straffet blev villkorlig dom och 60 dagsböter på sammanlagt 19 200 kronor. 

Mannen, som nekat till brott, var dock missnöjd med domen och kunde åberopa tre medicinska yttranden som slog fast att barnens skador kunde ha andra orsaker. Hovrätten vände sig till Socialstyrelsens rättsliga råd för att få ytterligare underlag. Det rättsliga rådet anslöt sig till de andra bedömningarna och menar att det kan ha funnits andra förklaringar till barnets skador – bland annat benskörhet.  

När åklagaren fick ta del av yttrandet från rättsliga rådet valde hon att godta att tingsrättens dom ändras. Hovrätten har nu i en färsk dom valt att helt frikänna pappan. Hovrätten var enig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!