Här huserade en tidig VVS-firma

Under andra delen av 1920-talet installerades rinnande vatten och avlopp i alltfler av Linköpings fastigheter.

Till höger syns Magasinstorget 4, som uppfördes 1881. Gaveldörren ledde till Linköpings Rörledningsaffärs kontor. Huset revs på 1970-talet.

Till höger syns Magasinstorget 4, som uppfördes 1881. Gaveldörren ledde till Linköpings Rörledningsaffärs kontor. Huset revs på 1970-talet.

Foto: Foto, beskuret, Folke Fromholtz, 1953, Bild Linköping

Linköpings kommun2019-11-24 18:00

Vår stad

Detta lockade 1925 Erik Andersson att lämna en anställning i Stockholm för att tillsammans med en kompanjon, Gustav Silvén, starta en egen verksamhet i Östgötametropolen. 

De båda, som var auktoriserade entreprenörer för gas-, vatten och avloppsledningar, kallade sitt företag för Linköpings rörledningsaffär. Verksamheten hyrde inledningsvis lokaler i några gårdshus på Klostergatan 24.  

Verksamheten utvecklades och 1935 kunde kompanjonerna meddela att firman installerade värme- och sanitetsinredningar inte bara i Linköping utan även i Stockholm och Eksjö. De lyfte även fram sina uppdrag på herrgårdarna Grensholmen och Stjärnorp. 

I slutet av 1930-talet köpte kompanjonerna fastigheten på Magasinstorget 4. I gårdshusen iordningställdes verkstaden medan kontoret inreddes i del av bottenvåningen. I början av 40-talet hade firman sextiotalet anställda. 

I samband med köpet flyttade Erik Andersson med sin familj in i lägenheten en trappa upp i gatuhuset. Under åren 1940-46 var han ordförande i Linköpings Fabriks- och Hantverksförening.

Hustrun Anna födde fem barn, varav två dog späda. Hon var aktiv i flera föreningar och tog bland annat 1941 initiativ till att återuppta verksamheten i Persmässeklubben. Föreningen riktade sig till kvinnor gifta med hantverkare. 

Erik Andersson avled 1947. Efter invecklade förhandlingar kunde staden, med tillträde den 2 januari 1950, köpa fastigheten för 219 000 kronor.

Byggnaden på Magasinstorget 4 var uppförd 1881 av stadsbyggmästaren Anders Lundqvist. Han svarade såväl för ritningarna som för byggnadsarbetena. När byggnaden stod färdig sålde han den till C O Kock, stadens första fastboende tandläkare och tillika en framträdande person i stadens väckelserörelse. Kock hyrde ut alla husets tre våningar. 

Vid sekelskiftet 1900 hyrde spannmålshandlaren A L Haegstedt en av lägenheterna. Han handlade även med cyklar, både i parti och minut. Haegstedt, som ändrade sitt efternamns stavning på 1880-talet när han var verksam i USA, ägde även S/S Linné. Han blev sommaren 1906 mycket omskriven eftersom han, satt i konkurs med stora skulder, tillsamman med sin familj rymde till Chicago. Enligt Corren lyckades Haegstedt att dessutom ta med sig ett betydande startkapital för sitt nya liv i USA. 

Detta är skrivet på Mait Stäkes önskan. Har du frågor till Gunnar Elfström, mejla då till christer.kustvik@ostmedia.se.

Fabrikör Erik Andersson, som tillsamman med Gustav Silvén, grundade Linköpings Rörledningsaffär 1925.
Fabrikör Erik Andersson, som tillsamman med Gustav Silvén, grundade Linköpings Rörledningsaffär 1925.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!