Här kan det bli 1 400 nya bostäder

Fastighetsägarna får börja planera för ytterligare 1 400 bostäder i Övre Vasastaden. "Vi är jätteglada", säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Om några år hoppas Adam Cocozza, vd för Botrygg, kunna fortsätta att bygga bostäder i Övre Vasastaden.

Om några år hoppas Adam Cocozza, vd för Botrygg, kunna fortsätta att bygga bostäder i Övre Vasastaden.

Foto: Per Olsson/arkiv

Linköpings kommun2019-12-08 08:00

Botrygg har tillsammans med de övriga fastighetsägarna i området –  JM, Skanska och Riksbyggen – i flera år kämpat för att få fortsätta bygga i Övre Vasastaden. Tanken är att de gamla industrikvarteren ska ersättas av bostäder ända bort till Bergsrondellen.

Men politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har hittills sagt nej till att dra igång ett detaljplanearbete. Skälet har varit oklarheterna kring var Ostlänken ska dras. Farhågan är att en eventuell tunnel skulle kunna påverkas av byggnationer över mark i närheten av Bergsrondellen.

Men nu har politikerna tänkt om. För en tid sedan fick HSB ett positivt planbesked på gamla Stämpelfabrikstomten och på sammanträdet på onsdag väntas Botrygg, JM, Skanska och Riksbyggen också få det. Positivt planbesked är det första steget i en process som, innan det går att bygga, också innehåller bland annat startbesked, samråd och granskning.

Lösningen är i det här fallet något av en kompromiss. Byggherrarna får dra igång undersökningar av berggrunden, markföroreningar och buller med mera, men detaljplanearbetet startas officiellt inte förrän Trafikverket gett besked i järnvägsfrågan.

– Det är det absolut bästa vi kan göra i det här läget. På det här sättet påskyndar vi processen så långt det är möjligt, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

Adam Cocozza, vd för Botrygg som äger den största delen av marken, är också nöjd.

– Det är en bra lösning. Vi är jätteglada att vi får gå igång med planeringen, säger han.

Ännu gladare hade Cocozza varit om detaljplanearbetet hade fått starta för flera år sedan. Då hade hela Övre Vasastaden kunnat byggas i ett svep. Som det nu blivit har Botrygg brist på mark att bygga på och har därför fått skära ner på antalet anställda.

– Vi har totalt i landet minskat personalen med runt 100 yrkesarbetare i år, till cirka 400, berättar han.

Sammanlagt räknar de fyra företagen med att om några år kunna bygga ytterligare runt 1 400 bostäder längs Industrigatan och Slöjdgatan. Det är flera hundra fler än vad som hittills byggts i Övre Vasastaden.

Dessutom vill kommunen, som äger grönytorna, planera in en förskola och en skola.

– Vi vill gärna behålla grönytorna; det finns inte så många andra i området. Därför har vi föreslagit ett markbyte så att skolan kan byggas i kvartersmarken i utbyte med en byggrätt någon annanstans i staden, säger Adam Cocozza.

Karta: Övre Vasastaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!