Det är, enligt Camilla Scharff, bara smittskyddsläkaren som kan utfärda besöksförbud inom den kommunala äldreomsorgen och då utifrån att det är ett specifikt utbrott i någon verksamhet.
– Däremot har vi infört hårda restriktioner. Vilket innebär att man inte ska besöka sina äldre om man har det minsta symptom eller vet med sig att man träffat någon som kan vara smittad. Detsamma gäller förstås med handhygienen, man ska vara extra noggrann, säger hon.
På kommunens alla vård- och omsorgsenheter ska det nu sitta anslag med de nya riktlinjerna.
– Är man helt symptomfri och vet med sig att man inte varit i kontakt med personer som skulle kunna vara smittade, då säger vi inte nej, säger hon.
Enligt Camilla Scharff märker man av att fler anhöriga har ringt och hört sig för hur man ska göra och många avstår också från att träffa sin äldre. Man märker av en avmattning i besök.
Restriktioner gäller också för personalen. Men något krav på att personalen ska ta tempen inför varje arbetstillfälle – som vissa privata vårdföretag har – har man inte. Riktlinjerna där är desamma som ges allmänt. Stanna hemma om du känner dej det minsta förkyld eller om du träffat någon som varit i områden med smitta.
Har ni personal som är smittad?
– Jag vet att både personal och brukare har testats. Men jag har inte hört att något prov, skulle varit positivt.
Det kan också bli svårare för omsorgspersonalen att få ledighet under den närmaste tiden. Detta för att man måste sörja för att det ska finnas tillräckligt med personal inom verksamheterna.
– Vi räknar med att sjukfrånvaron kommer att vara högre än vanligt. Men vi säger inte att det absolut är omöjligt att få ledigt. Vi är inte där ännu. Men vi vet inget om hur det ser ut i morgon, säger hon.
Det är ett allvarligt läge, men också en balansgång, beskriver hon.
– Samtidigt som det är viktigt att vara restriktiva och värna våra äldre och sjuka, så är det viktigt att kunna bedriva någon form av vanlig verksamhet eftersom vi inte vet hur länge det här kan hålla på.
Den närmaste tiden kommer Leanlink glesa ut sådant som personalmöten och utbildningar, med tanke på att personalen behövs inom omsorgen. Men att helt stoppa sådant – så länge rekommendationerna är som de är i dag – är inte heller bra och kan få förödande konsekvenser framåt, enligt Camilla Scharff.