Det var i tisdags som det tyska dykfartyget Fritz Reuter satte kurs mot Estonias vrak i Östersjön. Fartyget följdes av både svenska och finska myndigheter.
Det finns nu misstankar om att en dykrobot sändes ned från fartyget för att dokumentera den sjunkna passagerarfärjan. Detta kan vara ett brott mot lagen om skydd för gravfrid vid vraket efter passagerarfartyget Estonia. Enligt denna lag är det förbjudet att ägna sig åt dykning eller underrättelseverksamhet kring vraket.
Utredningen leds av kammaråklagare Helene Gestrin. Hon arbetade tidigare på åklagarkammaren i Linköping men är nu verksam på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Stockholm.
– Den finska kustbevakningen har iakttagit en tysk båt vid det skyddade vraket. Man ska ha använt sig av dykutrustning och vi har uppgifter om att det funnits svenskar ombord, säger Gestrin.
Att svenska medborgare befunnit sig ombord är avgörande ur rättslig synpunkt. Lagen om skydd av gravfrid vid Estonia har antagits av flera Östersjöländer – som Sverige och Finland. Däremot har inte Tyskland infört motsvarande lag. Detta innebär att inga tyska medborgare som kränker gravfriden kan åtalas och dömas.
Helene Gestrin vill av utredningsskäl inte säga vilka utredningsåtgärder som kommer att vidtas.
Den som bryter mot förbudet mot dykning vid Estonia riskerar böter eller fängelse i upp till två år.
På lördagen den 28 september är det på dagen 25 år sedan Estoniakatastrofen.