Hotade vittne under pågående rättegång

Den 23-åriga kvinnan gjorde en avrättningsrörelse mot vittnet under den pågående rättegången. Nu döms hon för hotet.

Under rättegången i Linköpings tingsrätt hotade 23-åringen en person som lämnade vittnesmål.

Under rättegången i Linköpings tingsrätt hotade 23-åringen en person som lämnade vittnesmål.

Foto: Östgöta Correspondenten

Linköpings kommun2019-09-12 16:30

I maj hölls rättegång där fyra unga kvinnor åtalades och dömdes för mordbrand, efter att de satt eld på en bostad i stadsdelen Ekholmen på hösten 2018. Enligt tingsrättens dom fanns en konflikt mellan två familjer och konflikten var bakgrunden till attentatet.

Nu har en av kvinnorna, en 23-åring, dömts även för övergrepp i rättssak, för att hon under den pågående rättegången om mordbranden hotat ett vittne då denne lämnade sitt vittnesmål i vittnesbåset.

Enligt tingsrätten satt den 23-åriga kvinnan som åhörare då vittnesmålet lämnades. Hon gjorde då en rörelse med pekfingret över sin hals, vilket enligt rätten var avsett som ett hot mot personen som vittnade.

Ett av vittnena, som hörts angående 23-åringens agerande i rätten, är chefsåklagare Eva Nemec Nordh, som medverkade i rätten och observerade 23-åringens agerande. Det fanns vid tidpunkten för rättegången en hotbild mot personen som vittnade.

Åklagaren har uppgett att vittnet efteråt berättade att han uppfattat 23-åringens gest som ett hot. Då mannen senare hörts angående hotet har han sagt att han inte uppfattat något hot.

Tingsrätten anser det dock bevisat att 23-åringen förmedlade ett hot och hon döms för övergrepp i rättssak. Straffet förlängs dock inte. Hon ska enligt den tidigare domen avtjäna ett fängelsestraff på tre år och sex månader för mordbrand.

Den 23-åriga kvinnan åtalades också för penningtvättförseelse, men på den punkten friades hon av tingsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!