Italienarna tog vitlöken till Linköping

Italienska arbetare bidrog till ett lyft för Saab:s tillverkning av J29, Tunnan. Men de togs inte emot med öppna armar i Linköping.

Nu har Lars Danielssons bok om de italienska arbetskraftsinvandrarna blivit utställning i Gamla Linköping.

Nu har Lars Danielssons bok om de italienska arbetskraftsinvandrarna blivit utställning i Gamla Linköping.

Foto: Johan Rödin

Linköpings kommun2019-10-10 11:30

2017 gav Lars Danielssons bok om 1950-talets italienska invandring till Linköping ut. Boken har titeln "En enkel biljett till Sverige" och ligger till grund för utställningen med samma namn som invigs i Curmanska magasinet i Gamla Linköping på lördag och pågår till 31 mars.

Utställningen består främst av foton och text som berättar om glädjeämnen och svårigheter som mötte den första gruppen organiserade invandrare i Linköping i början av 1950-talet.

I början av 1950-talet reste rekryterare från Saab i Linköping till Turin i Italien för att locka till sig flygtekniker och verkstadsmontörer i ett skövlat land vars flygplansfabriker stängts av andra världskrigets segrarmakter.

De bäst lämpade ungkarlarna valdes ut. Och de som inte var ungkarlar fick lämna familjen bakom sig när de fick sin biljett till Sverige – en enkel sådan. Kravet var att de skulle vara så kunniga inom sina yrken att de kunde sättas i arbete samma morgon som de anlände.

– Italienarna blev väl mottagna av företaget. De var välutbildade och arbetsvilliga. Men facken, särskilt Metall, var kritiska och ansåg att de tog jobben från svenskarna – trots att det inte fanns tillräckligt med utbildad svensk arbetskraft då. Och myndigheterna hjälpte inte till alls. Italienarna fick ingen språkundervisning eller hjälp att hitta bostäder, berättar Lars Danielsson.

I stället uppfördes ungkarlsbaracker på Saabområdet (nära där tennisbanorna ligger i dag). Där inhystes italienarna, isolerade och bemötta med viss misstänksamhet från främlings-ovana Linköpingsbor.

– Många fick hemlängtan. 20 procent av de 325– 350 italienare som kom till Linköping under 50-talet lämnade innan avtalstidens slut, berättar Lars Danielsson.

Den svenska vintern och maten gjorde inte saken lättare.

– De tyckte svensk mat i allmänhet var för fet. Och köttbullar med söt lingonsylt förstod de sig inte alls på.

Italienarnas ankomst gjorde ändå att Linköping efter hand fick stifta bekantskap med så exotiska produkter som vitlök, pasta, oliver och salami.

– När Sven och Gunnel Hellgren 1951 öppnade Hellgrens livs i Tannefors kom italienarna dit och hjälpte dem att ta in varor från Italien. Butiken kallades till och med "Lilla Italien", berättar Danielsson.

I slutet av 50-talet hade många av "Saab-italienarna" hämtat hit hustrur och barn eller bildat familj här. Totalt valde 400 att stanna i Linköping.

Utställningen, som bygger på Lars Danielssons bok, pågår till och med 31 mars i Gamla Linköping.
Utställningen, som bygger på Lars Danielssons bok, pågår till och med 31 mars i Gamla Linköping.
Karta: Gamla Linköping parkering
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!