JÄTTEPLANEN: 1 000 nya bostäder

Boklok vill bygga 700 bostäder i Ljungsbro. Kommunalrådet Muharrem Demirok välkomnar planerna med öppna armar.

Claes Bång är projektutvecklare på Boklok som ansöker om att få bygga cirka 700 bostäder i Ljungsbro. "Vi vill bygga småskaligt, med hus i 2–3 våningar", säger han.

Claes Bång är projektutvecklare på Boklok som ansöker om att få bygga cirka 700 bostäder i Ljungsbro. "Vi vill bygga småskaligt, med hus i 2–3 våningar", säger han.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-11-24 08:00

Boklok tänker sig en blandning av lägenheter, villor, rad- och parhus samt även en skola och en förskola. Projektet är indelat i tre etapper med sammanlagt cirka 700 bostäder. 

Marken ligger i Ljungsbros nordöstra del, mellan Kungsbrovägen och Motala ström. 

– Det är en fantastiskt fin plats, intill Motala ström och med utsikt över Roxen, men ändå centralt. Här ligger Nykvarns kraftstation, där vi hoppas kunna få till en förbindelse över strömmen, säger Bokloks projektutvecklare Claes Bång.

Boklok pekar dessutom på möjligheten att i ett senare skede bygga ut området åt sydost. Där handlar det dock om mark som företaget inte äger. Om även det skulle bli verklighet kan det totalt byggas ungefär 1 000 nya bostäder i Ljungsbro. 

Boklok, som ägs av Skanska och Ikea, bygger cirka 1 000 bostäder om året i Sverige, Norge och Finland – samt snart även i England. Det handlar uteslutande om trähus och de produceras inomhus i Gullringen för att sedan monteras på plats. 

Alla lägenhetshus har solpaneler på taket.

– Vi satsar på hållbarhet på flera plan. För att kunna bygga till låg kostnad köper vi sällan mark centralt i städerna. Socialt gäller det att blanda bostadsformer och locka olika åldersgrupper. Därför planerar vi också seniorboenden, säger Claes Bång.

Marken är utpekad som bostadsområde i översiktsplanen, vilket talar för att planerna kan bli verklighet.

– Jag är positiv. Det är jättekul att någon tar tag i det här området, säger Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Bokloks projekt ligger huvudsakligen på åkermark. Är det klokt att bygga där?

– Det är något vi försöker undvika, men det är en avvägning vi ofta hamnar i när vi ska bygga i orter utanför Linköping. I översiktsplanen har vi bedömt att det är vettigt att bygga här för att hålla ihop Ljungsbro, säger Demirok.

Företagets detaljplaneansökan kommer att tas upp i samhällsbyggnadsnämnden i början av nästa år. Blir det ett positivt planbesked brukar det ta minst tre år innan ett bygge kan komma igång.

– Det här är ett långsiktigt projekt. Det kommer säkert att ta tio år att bygga, beroende på hur marknaden utvecklas, säger Claes Bång.

Ljungsbro kan komma att växa kraftigt kommande år. Det är inte bara Boklok som har byggplaner. I samhällets västra utkant planeras till exempel över 200 bostäder, vid Hällestadsvägen 160 bostäder och mellan Björkdalsgatan och Tallkullegatan 30 bostäder.

Området som Boklok vill bygga på är 28 hektar stort. De flesta av bostäderna planeras på produktiv åkermark, något som är kontroversiellt.
Området som Boklok vill bygga på är 28 hektar stort. De flesta av bostäderna planeras på produktiv åkermark, något som är kontroversiellt.
Karta: Nykvarnsområdet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!