Juristen: "Det är fullkomligt makalöst"

Vi kommer att gå till domstol. Det här kommer inte att passera obemärkt.

De uppsagda företagen ger inte upp så lätt. De tänker vända sig till domstol för att reda ut om kommunen hanterat ärendet som en myndighet är skyldig att göra.

De uppsagda företagen ger inte upp så lätt. De tänker vända sig till domstol för att reda ut om kommunen hanterat ärendet som en myndighet är skyldig att göra.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Linköpings kommun2019-12-14 10:00

Det säger Hans Roth, advokat och delägare till advokatfirman Sandberg och partners. Han företräder de båda hemtjänstföretagen som fått sina avtal uppsagda,

Han skräder inte orden när det gäller hur han anser att kommunen har hanterat frågan och kallar beslutsunderlagen för snömos.

– Enligt min uppfattning blandar kommunen ihop sina roller som myndighet, beställare/part och verksamhetsutövare för egen del. Om det ska vara en seriös myndighetsutövning ska det vara vattentäta skott mellan dessa tre konstellationer, säger Hans Roth.

Uppsägningen strider också mot kravet på proportionalitet som är särskilt viktig när en myndighet, som kommunen i det här fallet, tar beslut. 

– Den relevanta frågan att ställa i proportionalitetshänseende är om det är rimligt att köra över 140 brukare som aktivt valt Saand, och av vilka 92 % är nöjda med vården och också säga upp 140 anställda. Eller hellre, i samråd med kommunen fortsätter verksamheten, reder ut påstådda missförhållanden och i förekommande fall rättar till dessa.

Han säger att även om det hade rört sig om allvarliga problem – vilket han hävdar att det inte gör –  så kan inte en kommun säga upp ett avtal hur som helst.

– Just för att det ställer till oproportionellt stor skada för den enskilde. I det här fallet totalt cirka 160 anställda. För att inte tala om alla de brukare som valt Saand och Blåklint, säger han.

Konsekvensen av kommunens handlande, menar han, blir att kommunen drar på sig skadestånd.

Men vad värre är,  säger han, är att kommunen gör jämförelser med Leanlink. En egen verksamhet som konkurrerar med den verksamhet man sagt upp. 

– Det är fullkomligt makalöst. Vad vet vi om hur de utför sina tjänster? Vi kan inte ens kontrollera de här uppgifterna eftersom det är företagshemligheter. Vi har begärt kommunens granskningsrapport avseende den egna verksamheten, men ännu inte fått något. Jag inte ens fått ut handlingarna i vårt eget ärende.

Hans Roth är kritisk till kommunens agerande även på andra punkter och säger att han upprepade gånger har bett att få besked om på vilken laggrund som äldrenämnden grundar sin uppsägning på.

– Det är varje myndighet skyldig att informera så fort de fattar ett beslut, säger han.

Hans Roth avser att tämligen omgående lämna in en begäran om inhibition av beslutet hos förvaltningsrätten. En Inhibition innebär inte att beslutet upphävs, men det verkställs inte förrän frågan avgjorts i en rättslig instans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!