Kaféet stänger för att klimatstrejka

Babettes Kafferi håller stängt under fredag eftermiddag. Det beror på att deras personal ska klimatstrejka.

Lydia Halldorf och Christina Eveborn tycker att miljöfrågan är viktig. "Vår ambition har alltid varit att jobba hållbart."

Lydia Halldorf och Christina Eveborn tycker att miljöfrågan är viktig. "Vår ambition har alltid varit att jobba hållbart."

Foto: Nathalie Wahlbeck

Linköpings kommun2019-09-26 12:00

Christina Eveborn, Lydia Halldorf och Erika Wessbo bedriver verksamheten. På fredag klockan 13 stänger de kaféet för att delta i klimatstrejken vid Stadshuset i Linköping. 

–  Under den här veckan uppmanas vuxna att delta i ungas engagemang. Vi vill försöka hjälpa till, lyfta och uppmärksamma frågorna om hur akut det är. Det är mycket som behöver förändras. Man hör ganska mycket om strejkarna som pågått i mer än ett år. Men det är ganska tyst om det i Linköping, säger Lydia Halldorf. 


En anledning till varför de väljer att delta beror på att kaféet strävar efter att värna om miljön.

– Vår ambition har alltid varit att jobba hållbart och att jobba med miljöfrågan. Vi känner inte att vi är perfekta, vi har mycket kvar att lära och göra, säger Christina Eveborn. 

På vilket sätt känner ni att ni gör skillnad? 

– Det kan vi inte göra själva. Men vi kan stå tillsammans med de som pressar politiker och de som tar avgörande beslut. Vi gör inte det här för att visa hur duktiga och engagerade vi är i frågan. Vi hakar på något som redan är stort. Både i Sverige och i Linköping är det lätt att tänka att vi är ganska duktiga, men det behövs göras så mycket mer, säger Lydia Halldorf. 

Christina Eveborn håller med.

– Det är aktuellt i vår stad eftersom vi har stora globala företag som kan göra mycket och på många plan behöver radikala förändringar ske. Man översköljs av alla larmrapporter hela tiden. Det är lätt att man blir cynisk och känner en förtvivlan. Men hopp ger handling. 

På fredag klockan 13 stänger caféet för att delta i klimatstrejken vid Stadshuset i Linköping.
På fredag klockan 13 stänger caféet för att delta i klimatstrejken vid Stadshuset i Linköping.
Karta: Babettes Kafferi & Bageri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!