Kriminalvårdare döms för grovt vapenbrott

Den 24-årige kriminalvårdaren åkte till Skäggetorp, beväpnad med ett laddat hagelgevär. Nu döms han för bland annat grovt vapenbrott.

Den 24-årige mannen, som arbetet på ett fängelse, döms för bland annat grovt vapenbrott.

Den 24-årige mannen, som arbetet på ett fängelse, döms för bland annat grovt vapenbrott.

Foto: Arkivbild/Polisen

Linköpings kommun2019-11-06 15:30

Under natten till den 6 juli i år fick en polispatrull syn på en skåpbil på Nygårdsvägen i Skäggetorp. När skåpbilen svängde in på Fogdegatan bestämde sig poliserna för att gör en kontroll. Anledningen var att skåpbilens registreringsskyltar var manipulerade med hjälp av silvertejp.  

Poliserna frågade vad den 24-årige föraren gjorde i Skäggetorp mitt i natten och fick till svar att han inte gillade bostadsområdet och de personer som bor där. När poliserna frågade om det fanns något i skåpbilen svarade 24-åringen att det fanns ett hagelgevär i det främre passagerarsätet. 

24-åringens humör förändrades plötsligt och han försökte fly ur polisbilen. Poliserna fick anstränga sig för att hejda honom och valde till slut att använda pepparspray. Detta hade dock ingen effekt. En av poliserna drog sitt tjänstevapen och 24-åringen kunde till slut gripas.

I skåpbilen hittade polisen ett pumphagelgevär som var laddat med en patron i patronläget. Geväret, som försetts med en pistolkolv, var laddat med nio patroner – vilket gjorts möjligt på grund av att en plombering tagits bort.  

Polisen konstaterade snart att 24-åringen saknade kopplingar till Skäggetorp. Det visade sig att han arbetade som kriminalvårdare på en säkerhetsanstalt i Mellansverige. 

Polisen beslagtog 24-åringens dator och noterade att han samlat på sig en mängd bilder som bland annat föreställde den norske massmördaren Anders Behring Breivik. Han hade också samlat på material om massakaren i Columbine i USA, där två elever mördade tretton personer. 

Polisen, som till en början misstänkte att 24-åringen förberedde mord i Skäggetorp, försökte i flera förhör att förmå honom att förklara hur det kom sig att han mitten i natten befann sig i Skäggetorp med ett laddat vapen.

– Jag vet inte varför jag åkte ner hit. Men jag vet att jag gjorde det med flit. Jag hade kartor, sade 24-åringen i förhör och påstod att han i själva verket planerat att begå självmord. 

Linköpings tingsrätt har nu dömt 24-åringen till fängelse i två år och sex månader. Han fälls för bland annat grovt vapenbrott och våldsamt motstånd. Till skillnad från åklagaren anser inte domstolen att det är bevisat att mannen hade för avsikt skada andra människor med hagelgeväret. 

Inför domen genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte lider av en allvarlig psykisk störning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!